söndag 1 maj 2011

Ayurvedisk mat för din kroppstyp

Doshas är de naturliga jordelement som utgör den individuella kroppen - eter, luft. vatten, jord och eld.
Ett karakteristiskt drag för ayurveda är att den anser individen vara en helhet, snarare än bara sjukdomen. Behandlingen finjusterar obalanserna så den ursprungliga balansen återställs till sin ursprungliga form. Läkaren tar hänsyn till individens naturliga konstitution, känslighet för sjukdomar, psykiska status, livsstil och andra faktorer.

Det hela börjar med att läkare undersöker dig för att fastställa din dosha, din ursprungliga form. Sjukdom uppstår när det sker en förändring i denna ursprungliga form på den psykologiska eller fysiologiska nivån.

Ayurveda lägger tonvikten på att undersöka det naturliga tillståndet för en individ först. Sjukdomen undersöks senare. Medan experter inom den moderna medicinen analyserar sjukdomen, är den ayurvediska experten också intresserade av person som lider av sjukdomen.

Sjukdomen eller obalansen korrigeras genom att ge information om vad just den personen ska äta, genom att titta på och ge råd om livsstil, om meditation och vid behov örter och medicin för att rätta till obalansen.

Vata / Luftperson
beskrivs som snabb, torr, eterisk, kall
Dess naturliga obalanser är benägna att leda till frossa, gaser i tjocktarmen, kramper, spasmer

Pitta / Eldperson
beskrivs som skarp, eldig, varm, fuktig
Dess naturliga obalanser är benägna att leda till inflammation, feber, halsbränna, värmevallningar

Kapha / Jord och vatten person
beskrivs som stadig, mjuk, långsam, tung, beskedlig
Dess naturliga obalanser är benägna att leda till förstoppningar, slembildning, tyngdkänsla, vätska, trötthet


Mat för Vatas / luftelementet
- Mandel, kokos, ägg, fisk, kött, jordnötter, pinjenötter
- Sesamfrön, pistasch
- Rödbetor, sötpotatis
- Fikon, mango, honungsmelon meloner kummin, bönor, bönor vete, råg, havre, ris

Mat för Pitta / eldelementet
- Smör, kärnmjölk, kokos (färsk), glass, linfrön
- Melon, gurka, rädisor, spenat, squash, zucchini, pumpa
- Grapefrukt, lime, litchi, apelsiner, persikor, granatäpple,
- Vete, ris havre, hirs

Mat för Kapha / vatten och jord elementet
- Valnötter, dadlar, honung
- Linser, torkade ärter
- Aubergine, bockhornsklöver, kålrabbi, mynta, senap, lök
- Sur grapefrukt, vindruvor
- Svartpeppar, anis, kanel, ingefärapulver, saltgurka, paprika, bockhornsklöver
- Korn, majs, hirs bovete, råg
- Salt, te, kaffe


Läs mer

Mer info om alternativa behandlingsmetoder hittar du här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar