måndag 23 maj 2011

Mat som minskar stress

När du känner dig stressad är det lätt att du stoppar i dig ett kex eller en påse chips för att muntra upp dig själv. För det mesta gör du det utan att ens tänka men med några livsmedel är det vetenskapligt bevisat att de får dig att må bättre och hjälper dig att slappna av. Det finns även vissa snacks som hjälper din kropp att varva ner utan att nödvändigtvis tillföra så mycket kalorier. Med dessa mattips blir du mer avstressad och sover bättre.
Ät mat med hög tryptofanhalt
Denna aminosyra hjälper hjärnan att producera serotonin - en kemikalie som lugnar ner dig, och melatonin - ett hormon som kan göra dig sömnig. Detta betyder att det är inte bara bra för avkoppling, det är också ett naturlig stöd för bättre sömn och kan hjälpa till att motverka depression.
Prova
- Mjölk
- Kyckling
- Ägg
- Nötter
- Ost - i synnerhet Cheddar, Gruyère och schweizerost
- Ris

Hälsosammare alternativ
- Kalkon
- Bönor
- Fisk

Ät mat som innehåller mycket kolhydrater
Att äta en kolhydratrik måltid, cirka två timmar före sänggåendet, kommer omedelbart att öka nivåerna av serotonin i hjärnan.

Prova:
- Potatis
- Kakor och efterrätter
- Glass
- Choklad

Hälsosammare alternativ
- Pasta
- Spannmål
- Fikon
- Honung

Lägg till lite fett till dina måltider
Genom att lägga till fett till din måltid kommer du inte bara att känna den omedelbara effekten av kolhydraterna, fettet kommer även att orsaka en fördröjd reaktion, så serotoninnivåerna också kommer att höjas långsamt några timmar senare. Detta hjälper dig att slappna av eller stoppa dig från att vakna upp mitt i natten. Många av dessa innehåller också tryptofan. Att äta dessa typer av fetter bör dock inte göras regelbundet!

- Grädde
- Smör
- Jordnötssmör
- Nötter
- Korv
- Choklad

OBS! Det är värt att minnas att alla dessa livsmedel bör ätas med måtta och som en del av en balanserad kost.

Läs mer om alternativa behandlingsmetoder av stress

1 kommentar:

  1. Thank you for sharing this blog !!

    Looking for stroke recovery hospital Kerala ?? Find here the best stroke rehabilitation center in Kochi, Seha Garden International Hospital.

    SvaraRadera