onsdag 11 maj 2011

Fibromyalgi och ayurveda


Fibromyalgi uppfattas som en Vataobalans. Vata är den viktigaste obalansen och grov Vata destabiliserar nervsystemet och kan skapa överkänslighet som leder till smärta och ömhet. Ansamling av Ama (toxiner) är också en bidragande faktor.

Ayurvediska metoden av fibromyalgi och behandling mot smärtöverkänslighet
Den försämring av Vata doshan och ackumulering av Ama (toxiner) är de främsta orsakerna och bör behandlas främst. De medverkande faktorerna svag matsmältning, förstoppning, och effekter av kronisk stress bör också åtgärdas.


Panchakarma Terapi
Reningsåtgärderna som inom ayurvedan kallas snehan och swedan är mycket användbara för balans av vata och de lossar toxiner. Snehan är örtbaserad oljemassage. Denna olja appliceras på hela kroppen med en viss typ av massage. Swedan är svettningar och ges omedelbart efter snehan. Ett växtbaserat hopkok kan läggas till ångan för att ytterligare förbättra effekten. Daglig örtbaserad oljemassage ger också en djupt lugnande och balanserande effekt på hela nervsystemet. Massage skapar värme och friktion som ökar cirkulationen och hjälper till att rena områdena från kemiska föroreningar som kan ge överkänslighet i nervvävnader.


Kost och näring
Följande är kost föreslås för patienter som lider av fibromyalgi och smärtöverkänslighet

Grönsaksjuicer och soppor
Kokosvatten och kokosmjölk
Juice av morot, gurka, rödbeta
Kokta grönsaker som squash, zucchini och pumpa
Kryddor som spiskummin, koriander, ingefära, vitlök,fänkål och gurkmeja
Grönsallad med en dressing av citronsaft och lite salt


Patienten av fibromyalgi och smärtöverkänslighet bör undvika följande:
Äta varm, kryddig och stekt mat, godis, mat som brinjal, kål, blomkål, spenat, broccoli och potatis. För mycket te, kaffe, alkohol, vitt socker, yoghurt, choklad, kakao. Sova på dagen och stanna uppe sent på natten.

Psykiska spänningar som oro, ångest, rädsla, stress och sorg.

Yoga för stresshantering och förbättrad mental och emotionell funktion
Det är väl dokumenterat att fibromyalgi ofta förvärras av ökad stress, ångest och mental trötthet. Det är hormonella förändringar och andra biokemiska effekter som gör att stress kan förvärra nervsystemet och immunförsvaret. Den sömnstörning som ofta skapas av fibromyalgisymtom ökar tröttheten som i sin tur ökar sin känsligheten för stress som i sin tur förvärrar fibromyalgin.

Meditation, yoga och att studera den andliga filosofin rekommenderas för att stödja personligt helande och avkoppling i sinnet.

Olika stretchingövningar är kända för att ha en positiv effekt på fibromyalgi. Regelbunden och försiktigt praktiserande av olika ställningar är användbara för att skapa en hälsosam flexibilitet i hela kroppen. Yogiska andningen kommer också att skapa ett tillstånd av lugn vakenhet i kropp och själ. Progressiv djup avslappning medför ett avslappnat sinnestillstånd som förbereder individen för meditation.
Meditation, yoga och att studera den andliga filosofin rekommenderas för att stödja personligt helande och avkoppling i sinnet.

Livsstil och dagliga rutiner
Fibromyalgi uppfattas som en Vataobalans. Vata är den viktigaste obalansen och grov Vata destabiliserar nervsystemet och kan skapa överkänslighet som leder till smärta och ömhet. Ansamling av Ama (toxiner) är också en bidragande faktor.
En av de viktigaste faktorerna för att balansera Vata och upprätthållandet av stabilitet i nervsystemet är att ha en livsstil som inte stör de naturliga kroppsliga rytmerna. När vi äter, sover och utför motion i ständigt varierat och störande mönster, förlorar kroppen sina naturliga balanscykler. Därför kan regelbundenhet i vår dagliga rutin vara oerhört effektivt för att minska Vata obalanser.

Ayurvediska örter

Dekokt av rötterna av tio örter (Dashamularishtam) skall ges i
dosen av 30 ml., två gånger dagligen.
Daglig användning av den ayurvediska förening Triphala choorna
En halv tesked gurkmejapulver med varmt vatten bidrar till att minska smärta och inflammation vid fibromyalgi. Dosering: två gånger om dagen
Vitlök är användbart för avgiftning och för att förbättra immunsystemets funktion.
Guggul är en mycket användbar ört för smärtlindring.
Lakritsrot stödjer körtelsystemet och fungerar i kroppen som kortison,
men utan skadliga biverkningar. Varning: Om den överutnyttjas kan lakrits kan höja
blodtrycket. Använd inte denna ört dagligen i mer än sju dagar i rad. Undvik det om du har högt blodtryck
Ingefära te. Ingefära är ett bra alternativ till acetylsalicylsyra för att lindra mindre värk och
smärtor.
Blanda 1 tesked av den rivna roten i 8 dl varmt vatten i 10 minuter. Alternativt kan du ta 1 till 2 gram av pulveriserad ingefära en dag med mat.
Generiska preparat finns på marknaden, såsom Dashamularishtam, Triphala guggul, Maharasnadi Kwath, Vata Vidhwans Rasa etc.
De kan tas under ledning av en ayurvedisk läkare.


Ayurvediska behandlingsresor hittar du här


Läs mer om alternativa behandlingsmetoder här


Läs mer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar