tisdag 17 maj 2011

Varför är det bra att meditera?

Innan du börjar öva meditation behöver du förstå vad det är och varför du behöver använda denna metod för avkoppling.
För att hjälpa dig att förstå meditation måste vi först bryta ner vårt tankemönster i olika steg, för att se hur hjärnan fungerar, så att du kan se den sinnesstämning som du för det mesta befinner dig.

I "normal" sinnesstämning, arbetar din hjärna i olika riktningar. Den fungerar som den brukar, vilket innebär att den studsar från en idé till nästa. I själva verket är detta
en ganska onormal aktivitet för hjärnan eftersom den måste fokusera på
en mindre mängd idéer om den skall bli framgångsrik på att lösa problem.

Stimuli från överallt kommer in i hjärnan. När något nytt stimulerar din tanke, flyttar den från sin tidigare tanke till den nya tanken. Även om du känner att du har full kontroll över dig själv så har du sannolikt inte det.
Du har mycket liten kontroll över hur man beter sig och tänker under denna situation. Inte bara dina tankar går väldigt snabbt från en sak till nästa, utan även din fysiska varelse gör samma sak. Dina känslor följer efter de också.

Ett exempel på denna typ av hjärnaktivitet kan vara så enkelt som att du ser ett barn som leker. Om du ser barnet medan du till exempel kör bil går din tanke från kontroll av fordonet till barnet. Hon är söt, leker och cyklar. Sedan flyttar din tanke till tankar från din egen barndom. Du mår bra och ler åt glada minnen.
Naturligtvis är det inte alltid så positivt. Du kan gå igenom samma tankemönster och uppleva känslomässiga processer med negativa bilder också. Till exempel istället fundera på om barnet du ser var tonåring och gör något det inte bör göra. Nu börjar du fundera på dina egna barn, vad de gör som du inte vet om. Och dina känslor följer med, du får tankar som är rädda och spända.

I en negativ situation kommer du sannolikt att bli distraherad av de tankar som spelas upp i din hjärna, som sedan direkt påverkar sättet som du kör din bil på. Kanske du kör mot rött ljus  eller är nära att råka ut för en olycka .

Som du kan se påverkar ditt normala sinnestillstånd dina känslor och dina reaktioner.
För det mesta kan ditt "normala" sätt att tänka vara en av de värsta saker som du kan göra.
Det meditation hjälper dig med är att hjälpa dig fokusera bättre och vara i nuet i allt du gör. Meditation är en form av träning som hjälper dig att kontrollera dina tankar. Du blir helt enkelt bättre på att vara fullt medveten i den situation du just då befinner dig i. Vilket gör dig mer avslappnad och mer fokuserad på det du gör, oftast med bättre resultat som följd.
Meditationens avspänningseffekt har även en mycket positiv effekt på smärtlindring. Musklerna slappnar av och bara att vara fokuserad på annat än smärtan gör smärtupplevelsen mindre.
Detsamma gäller minne och koncentrationsförmåga. Om du mediterar regelbundet kommer både minne och koncentrationsförmåga att öka och du kommer att bli bättre på att lösa problem.
Man kan se meditation som vilken träningsform som helst, att öva ger styrka och färdighet och kräver regelbundenhet för att fungera.


1 kommentar:

  1. Thank you for sharing this blog !!

    Looking for stroke recovery hospital Kerala ?? Find here the best stroke rehabilitation center in Kochi, Seha Garden International Hospital.

    SvaraRadera