tisdag 3 maj 2011

Låt maten vara din medicin: Den ayurvediska strategin för näringslära

Det är ironiskt hur något så självklart som näring har blivit förbisett i den moderna sjukvården, och hur bekvämligheten i vårt snabba samhälle har fått ge vika för snabbmat, mikrovågsugn, quick fix läkemedel, och att äta i farten. Lyckligtvis finns det ett växande fokus på den viktiga roll som näring spelar för bibehållen god hälsa. I Ayurveda, Indiens gamla läran om livet, hälsa och livslängd, spelar maten en framträdande roll i främjandet av hälsa och anses därför som medicin.
Ayurveda är fortfarande en högt respekterad form av vård i Indien. Enligt detta holistiska system är det en kombination av fysiska, mentala och känslomässiga egenskaper kring tiden för befruktningen och födelsen som bygger grunden för vår hälsa. Störningar i denna balans på grund av känslomässig och fysisk stress, trauma, olämplig mat, liksom säsongsbetonade väderomslag kan leda till obalans och så småningom till sjukdom. Om vi
​​förstår hur dessa faktorer påverkar oss kan vi kan vidta lämpliga åtgärder för att minimera deras effekt och undanröja orsakerna till obalansen. I denna mening är vägen mot hälsa alltid individuell. Det finns ingen enskild metod som är rätt för alla, oavsett om det rör sig om kost, livsstil, motion eller användning av växtbaserade läkemedel.

Enligt Samkhya, den filosofiska grunden för Ayurveda, uttrycks själva skapelsen genom de fem elementen luft, eld, vatten och jord. Dessa faktorer visar sig i kroppen som de tre styrande principer som kallas doshas: vata, pitta och kapha. Alla har dessa tre doshorna i varierande grad, även om en och ibland två tenderar att vara dominerande och den andra sekundär.
I balans, främjar doshorna de normala funktionerna i kroppen och bibehåller hälsa. Ur balans, skapar de mentala, emotionella och fysiska krämpor.

Vata är subtil energi som rörelse och består av luft och eter. Av naturen har den torra, ljusa, rörliga och kalla kvaliteter. När den förvärras kan den orsaka gasbildning, förstoppning, darrningar, kramper, astma, reumatoid och artros, samt många neurologiska problem.

Pitta representerar eld och vatten. Det har i huvudsak varma skarpa och feta kvaliteter. Pittas störningar inkluderar bl.a sår, hudutslag, kronisk trötthet, Crohns sjukdom, kolit, gikt och många inflammatoriska sjukdomar.

Kapha består av jord och vatten, och är associerad med tunga, kalla, fuktiga och statiska egenskaper. Ur balans kan kapha orsaka fetma, högt kolesterol, diabetes, ödem, astma, tumörer och en mängd kroniska problem.

Förvärrade doshas kan påverka matsmältningen och bilda toxiner, eller ama, från dåligt smält mat. Ama ackumuleras i vävnader och kanaler i kroppen och sakta men säkert påverkar det flödet av prana (livsenergi), immunitet (Ojas) och cellmetabolismen (Tejas), vilket kan resultera i sjukdom.

Ur ett ayurvedisk perspektiv är en av de viktigaste nycklarna till bästa möjliga hälsa samt att stödja den helande processen, att hjälpa kroppen att eliminera toxiner och att återställa den konstitutionella balansen. För att uppnå detta, betonar Ayurveda vikten av rätt kost genom rätt val av mat, matkombinationer och matlagning samt växtbaserad kost, alla baserade på de specifika behoven hos den enskilde, och med hänsyn till obalanser i doshas.

Ayurvedisk kost är ett omfattande ämne som tar hänsyn till den individuella konstitutionen, medicinska värdet av kulinariska kryddor, teorin om Shad Rasa (eller sex smaker, som alla bör vara närvarande vid en balanserad måltid) och mycket mer. Som tidigare nämndes anses mat vara medicin inom Ayurveda. Likaså används örter också för deras närande egenskaper, eller för att motverka eventuella doshic obalans och det toxin som bildas som ett resultat av dålig matsmältning.

För optimal näring bör man försäkra sig om att livsmedeln är ekologiska, färska och i möjligaste mån lokalt odlade. I Ayurveda är mat, dryck och kryddor kategoriserade enligt deras smak (sött, salt, surt, beskt, skarp och sammandragande), den energiska effekt de har på doshas,
​​liksom deras effekt på vävnader. Därför är det viktigt, när man väljer livsmedel, att förstå vår ursprungliga konstitution, så att man äter mat som har de motsatta egenskaperna till dem som redan är dominerande i konstitutionen.

Vatatyper tenderar att vara mer bristfälliga av naturen och har lätt kropp, rörlig matsmältning och har ofta en tendens till gasbildning och förstoppning. Därför är det bäst för dem att äta varm, närande, och färsk mat mat och de bör undvika torkad, kall, frusen mat och högt intag av råa livsmedel. De bör också undvika pinto, garbanzo eller svarta bönor, som är svåra att smälta och tenderar att öka tarmluften. Vata balanseras av sött, surt och salt smak i livsmedel.

Pittatyper tenderar att ha en stark aptit och god matsmältning, men har en tendens till hyperacidity och inflammatoriska sjukdomar. Så de bör undvika att äta feta, varma kryddiga, salta och fermenterade livsmedel, liksom sur mat och sura frukter. Pitta balanseras av beska, söta och sammandragande smaker.

Kaphatyper är stora med en tendens till viktökning, fetma, trög matsmältning, letargi och kronisk sjukdom. De mår bäst av en lätt mat, och bör undvika mejeriprodukter, kall mat och dryck, samt dålig kvalitet på oljor och sötsaker. Kapha balanseras av skarp, bitter och sammandragande smak.

Ayurvedisk mat finns traditionellt i det indiska köket, men är inte på något sätt begränsad till den. All indisk mat är inte ayurvedisk. I själva verket är indisk restaurangmat ofta alltför kryddstark och dränkt i dåliga oljor. Vad som gör mat verkligen ayurvedisk är det faktum att den är vald och tillagad enligt de specifika behoven hos individen, eller att den är balanserad för alla kroppstyperna (tridosha).

Många av de kryddor som används i ayurvedisk matlagning såsom gurkmeja, ingefära, spiskummin, bockhornsklöver, koriander och kardemumma, bland andra, är också medicinalväxter som används i ayurvedisk örtmedicin. Matlagning dagligen med dessa kryddor kan avsevärt förbättra matsmältningen, absorptionen och assimileringen av livsmedel, förbättra aptiten och eliminera toxiner samt ge näring till de inre organen och förhindra doshic obalans. Kryddor ger också en harmonisk blandning av de sex smakerna. Smaken är läkemedel och det är den första formen av näring. En måltid som innehåller en väl avvägd blandning av de sex smakerna är förutom att vara mer tilltalande för tungan, också mer lättsmält på en djup cellnivå.

Modern forskning har nu validerat fördelarna med många av de örter och kryddor som används i ayurvedisk matlagning. Gurkmeja till exempel, är mycket effektiv vid behandling av typ två diabetes, hudsjukdomar, infektioner och lever-och inflammatoriska sjukdomar. Kummin, koriander, fänkål, muskot och kardemumma är mycket hjälpsam i behandlingen av en mängd olika matsmältningsproblem, som t.ex ingefära för behandling av luftvägssjukdomar, feber och förkylningar. Det finns bokstavligen tusentals av läkemedel som görs av sådana kryddor. Även idag, i stora delar av den indiska landsbygden, är de klokaste läkarna ofta mödrar och mormödrar som känner användning av detta "köksapotek."

En annan viktig aspekt av ayurvedisk näring är att kombinera matpå rätt sätt. I Ayurveda är inte inte all mat kompatibel. Vissa livsmedel som äts kokta tillsammans kan störa den normala funktionen i magen och främja ackumulering av AMA (toxiner) i kroppen. Olika faktorer, såsom smak, egenskaper och energier av vissa livsmedel, samt hur lång tid de tar att smälta, påverkar hur bra vissa livsmedel kan kombineras. Tunga livsmedel som fullkornsprodukter, mejeriprodukter, kött och stärkelse går inte att kombinera bra med ljusa livsmedel såsom frukt, som smälter snabbare. Ett annat exempel är när sura livsmedel och sura frukter kombineras med mjölk, som är söt, och kyla vilket orsakar att mjölken skär sig och blir tung i tarmarna. Ayurveda lägger stor vikt vid konsten att kombinera mat.

Ayurveda uppmuntrar oss att ta ansvar för vår hälsa så mycket som möjligt genom att göra lämpliga förändringar i kost och livsstil. Vad vi äter och hur vi lever på daglig basis kan vara vår starkaste allierade i återställa och bevara hälsa. Alla andra terapeutiska åtgärder kommer att få starkt stöd av detta dagliga arbete.

Tillsammans med en balanserad kost kan vi infatta andra hälsosamma vanor i en daglig rutin för att förhindra obalans i grunden. En livsstil som integrerar regelbundna mat-och sovvanor kommer att medföra disciplin och bidra till att upprätthålla harmoni i doshas och
​​på så sätt främja den allmänna hälsan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar