torsdag 12 maj 2011

Diet för reumatoid artrit

Reumatoid artrit är en vanlig reumatisk sjukdom, som drabbar ungefär 1% av världens befolkning. Det finns till exempel över 2.500.000 människor i USA och över 750.000 i Tyskland som lider av reumatoid artrit. Sjukdomen är tre gånger vanligare hos kvinnor som hos män. Sjukdomen kan börja i alla åldrar, men oftast börjar den efter ålder fyrtio och före sextio. I vissa familjer kan flera medlemmar påverkas, vilket tyder på en genetisk grund för sjukdomen.

Reumatoid artrit är en autoimmun sjukdom som orsakar kronisk inflammation i lederna. Den kan också orsaka inflammation i vävnad runt lederna, liksom andra organ i kroppen. Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppstår när kroppens vävnader av misstag blir attackerade av sitt eget immunförsvar. Immunsystemet är en komplex organisation av celler och antikroppar konstruerade att normalt  "söka och förstöra" inkräktare i kroppen, i synnerhet infektioner. Patienter med autoimmuna sjukdomar har antikroppar i blodet som riktar sig mot sin egen kropps vävnader, där de kan förknippas med inflammation. Eftersom det kan påverka flera andra organ i kroppen, inklusive hjärta och njurar, är reumatoid artrit kallad systemisk sjukdom och kallas ibland för reumatoid sjukdom.

Även reumatoid artrit är en kronisk sjukdom, vilket betyder att även om den kan pågå i åratal, kan patienterna uppleva långa perioder utan symtom. Normalt är dock reumatoid artrit en progressiv sjukdom som har potential att orsaka leddestruktion och funktionshinder.

Mat och reumatoid artrit [RA]
Föreställningen att mat har något att göra med artrit, särskilt RA har länge förkastats som nonsens eller rent kvacksalveri. Men nya medicinska upptäckter avslöjar att mat har förmåga att bokstavligen riva upp eller kyla ner inflammation som är den viktigaste processen i artrit. Det är nu erkänt av världens ledande artritspecialister att kosten kan lindra symtom på artrit och i vissa fall kan vara den drivande kraften i lidandet.

Effekt av fasta på RA
Det finns gott om vetenskapliga bevis för att RA sjuka som fastar eller begränsar sig till några livsmedel oftast mår bättre och att deras ledvärk och stelhet minskar. Det är övertygande bevis för att kosten hjälper till att reglera kroppens utbrott av inflammation.

Kött och RA
Kött och fett är huvudmisstänkta av det som orsakar en livsmedelsreaktion som förvärrar RA. Flera studier har dokumenterat en tydlig förbättring vid dieter som helt uteslutit kött och fett. En studie fann att när en grupp av RA-patienterna åt mat baserad på vegetarisk kost [vegan] så minskade symptomen anmärkningsvärt.

Mest framträdande livsmedel som förvärrar sjukdomen
De vanligaste livsmedel som provocerade fram RA-symtom hos den största procentuella andelen av patienterna är listade här i ordning.
Majs, vete, bacon / fläsk, apelsiner, mjölk, havre, råg, ägg, kött, kaffe, malt, ost, grapefrukt, tomat, jordnötter, socker, smör, lamm, citron och soja.
Majs och vete var de värsta syndarna.

Livsmedel som kan vara till nytta för lindrande av RA
Fisk och fiskolja
Flera studier har visat att intag av måttliga mängder fisk som sill, lax, makrill, tonfisk, sardiner som är rik på omega 3-fettsyror lindrar symtom på artrit. Fiskolja har också visat samma effektivitet när de intas måttligt.

Ingefära har använts i tusentals år inom ayurveda för behandling av olika reumatiska, neurologiska och muskuloskeletala besvär. Nyligen genomförda studier har visat att ingefära när det ges 5gm [färsk] tre gånger om dagen, ger god effekt. Ingefära kan också tas tillsammans med mat eller dryck.

Gurkmeja förbättrade morgonstelhet, ledsvullnad och ökade gångtid på RA-patienter. 1200 mg av gurkmeja hade samma antiartriteffekt som fenylbutazon.

Vitlök används ofta inom Ayurveda sedan länge, lindrar. Vitlök lindrar symptomen på RA markant. Nyligen genomförda studier har antytt att vitlök lindrar smärtan i RA på grund av dess påverkan på prostaglandiner som hjälper till att kontrollera inflammation.


Läs mer här om alternativa behandlingsmetoder

Läs mer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar