söndag 15 maj 2011

Smärtlindringsdiet

Diet föreslås numera som ett naturligt alternativ till smärtstillande läkemedel. Forskningen inom detta område är i sin linda och det finns inga definitiva bevis på att särskild diet leder till en minskning av smärta. Men i den här artikeln presenterar vi några av de bevis och idéer som pekar mot positiva effekterna av att äta vissa livsmedel som smärtlindring. Denna typ av kost kan visa sig vara effektiv i alla slags situationer som kräver smärtlindring. Smärtexperter talar alltid i termer av att hantera smärta snarare än att bannlysa smärta och du bör överväga kost som ett verktyg som du kan använda i hanteringen av din smärta.

Ät apelsiner
Genom att analysera kosten för över 25.000 personer fann ett team från University of Manchester, Storbritannien, att personer med beta-kryptoxantin i sin kost (som finns i apelsiner, aprikoser, nektariner, mandariner, papaya, persikor, plommon och vattenmelon) var mindre benägna att utveckla smärtsam inflammatorisk sjukdom. Forskningen, som publicerades i American Journal of Clinical Nutrition, sade att så lite som ett glas färskpressad apelsinjuice var nog för att göra skillnad.
Apelsiner är ett exempel på ett livsmedel med anti-inflammatoriska egenskaper

Ät omega-3
I en studie vid University of Pittsburgh med 250 patienter med nack-och ryggsmärtor, upplevde patienterna en 60% förbättring av sin totala smärta efter tre månaders konsumtion av  omega-3, som finns i fet fisk. Detta resultat sammanfaller med andra studier som visar att fiskolja har en antiinflammatorisk effekt. Fisk är inte den enda källan till omega-3, det kan också hittas i linfrön / linolja och i andra nötter och frön, men de långa omega-3 kedjorna som finns i fisk sägs vara de mest potenta.

Ät Vindruvor
Den kemiska resveratrol som finns naturligt i skinn av druvor (särskilt röda druvor), i mullbär, nötter och vin hämmar enzymet cyklooxygenas (COX). Detta fungerar som  acetylsalicylsyra och andra antiinflammatoriska läkemedel.

Ät anti-oxidanter
Ät en kost rik på anti-oxiderande frukter och grönsaker. Sparris, broccoli, kål, blomkål, tomater, avokado, grapefrukt, apelsiner, persikor, och vattenmelon är alla rika när det gäller kraftfull antioxidant glutation. Det finns vissa belägg för att glutation minskar risken att utveckla ledgångsreumatism. Andra antioxidanter är vitamin C och E och finns i citrusfrukter, kiwi, bär och tomater.

Ät nötter och frön
Hasselnötter, jordnötter, sesamfrön och solrosfrön är alla bra källor till tryptofan. I tester har typtophan visat sig minska smärtkänslighet ungefärlig en timme efter det intas. Andra källor till tryptofan är mjölkprodukter, sojaprodukter (sojamjölk, tofu etc), skaldjur, fullkornsprodukter, bönor, ris, hummus och linser

Ät flavonoider
Det finns en växande teori att de föreningar som ger färg åt frukt och grönsaker (flavonoider) är viktiga för att förebygga sjukdomar. De tros bromsa organurartningsprocess, vilket kan vara något som är dåligt de som lider av smärta.
Försök berika din kost med livsmedel som innehåller mycket flavonoider såsom äpplen, grönt te, lök, soja och druvor.

Läs mer om alternativa behandlingsmetoder här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar