tisdag 24 maj 2011

Släpp loss dina endorfiner

Endorfiner är en grupp av peptidhormoner som förekommer naturligt i hjärnan och som, när de släpps, ökar kroppens smärttröskel och påverkar hur du känner dig känslomässigt. Endorfiner är kemiskt mycket likt morfin. Det finns några saker du kan göra för att eventuellt frigöra endorfiner och öka ditt välbefinnande.


Motion
Lugnande musik
Kryddstark mat
Solljus
Hälsosamt sexliv
Skratt
Tårar
Sötsaker


Träna hårt. Endorfiner frigörs när du är involverad i ansträngande träning som gör att din kropp att kan gå längre än till fysisk smärta och dess begränsningar, och det kan göra dig euforiskt hög.

Lyssna på lugnande musik såsom klassisk och instrumental musik. Det har konstaterats att trettio minuters lyssnande på här typen av musik har släppt endorfiner som har en effekt som motsvarar Valium.

Ät lite kryddig mat. Kryddstark mat kan utlösa endorfiner i hjärnan eftersom det känns som om munnen brinner och behöver kemisk hjälp till hjärnan.

Tillbringa lite tid i solen. Överexponering för ljus kan också orsaka en frisättning av endorfiner.

Ha ett hälsosamt sexliv. Intensiv njutning medför samma effekt som intensiv smärta när det gäller att frigöra endorfiner.

Skratta och gråt. En del hävdar att skratta högt i tio minuter kan ge minst två timmar smärtfri sömn till dem som drabbats av smärtsamma sjukdomar. Vissa forskare hävdar att kroppen frigör endorfiner för att släppa smärta på samma sätt som den upplever de känslor som orsakar tårar.
Ät något sött eller choklad. Det stimulerar hjärnans utsläpp av endorfiner. Tyvärr är det så att när den kortlivade sockerkicken är över så är även effekten av endorfiner borta. Kakaon har dock endorfinliknande substanser i sig så det är alltid bättre att äta choklad än socker.

Läs mer om alternativa sätt att lindra smärta här

Läs mer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar