tisdag 10 maj 2011

Polyaminfattig mat kan hjälpa vid smärta

Polyamin är proteiner som innehåller två eller flera aminosyragrupper, de finns i små mängder i alla mänskliga, samt växt-och djurceller. Polyaminer tillhör en kategori av proteiner som kallas "biogena aminer" och spelar en viktig roll i tillväxt, förnyelse och vid metabolism av kroppens organ och system. Även om de genereras av kroppen, är polyaminer också förvärvat genom kosten. En polyamifattig kost har studerats för potentiella hälsofördelar.

Kostkällor
Det finns olika kostkällor för polyaminer. Några av de mest polyaminrika livsmedlen är vetegroddar, riskli, svart ris, mango, japansk pumpa, nötter och jäst pickles. Andra rika källor till polyaminer är inälvor, valthornssnäcka, saltad kaviar, nötkött, griskött kyckling och soja. Svamp, apelsin och grönt te är också vanliga polyaminkällor.

Polyaminer och smärta
Enligt en studie från 2008 genomfördes som vid Université Bordeaux, Frankrike, och publiceras i tidskriften Pain, visade att en sju dagar polyaminfattig diet hade en smärtlindrande effekt hos råttor. Den polyaminfattiga dieten konstaterades minska smärta till följd av vävnadsskada och inflammation hos råttorna. Forskarna noterade att polyaminfattig diet inte visade på några biverkningar och kan därför vara en värdefull metod för smärtlindring. Ytterligare studier behövs för att bekräfta resultaten av denna studie.

Läs mer om alternativa behandlingsmetoder här


Läs mer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar