måndag 30 maj 2011

Fibromyalgi och B12

Patienter som lider av fibromyalgi har länge sökt orsaken till sin sjukdom och det finns ännu ingen känd orsak eller någon verklig bot. Men det är nu känt att det finns ett tydligt samband mellan brist på vitamin B12 och fibromyalgi. Vitamin B12 ger hopp till drabbade för åtminstone några av de viktigaste symptomen på sjukdomen.

Fibromyalgi är kategoriserad som en "syndrom", en samling av symtom som förekommer tillsammans men inte har en känd orsak. Patienterna lider av symtom såsom muskel-och ledvärk eller ömhet när man trycker på vissa områden på kroppen, inga skador på de drabbade områdena och ingen känd orsak till smärtan. Däremot kan en brist på vitamin B12 vara relaterad till smärtan som du upplever när du har fibromyalgi.

Vitamin B12-brist är känt för att orsaka många av samma eller liknande värksymtom och samma typ av smärta som fibromyalgi. Man tror att regelbundna doser av vitamin B12 kan vara effektivt för att lindra några av dessa symtom. Du kan ta vitamin B12-injektioner, som tabletter eller spray.
En svensk studie har visat att av 12 patienter hade 10 av dem (83%) onormalt låga nivåer av vitamin B12 i sin ryggmärgsvätska. Endast två hade B12-nivåer inom det normala intervallet. Detta fynd stöder ytterligare hypotesen att vitamin B12 kan hjälpa vid fibromyalgi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar