måndag 16 maj 2011

Akupunktur mot smärta

Akupunktur verkar genom att hjärnan, snarare än kroppen, inte längre upplever smärta, visar ny forskning.

Resultaten tyder på att det har en betydande effekt på specifika nervstrukturer. Vetenskapsmän som skannade hjärnorna hos försökspersoner som fick den kinesiska behandlingen fann att det inaktiverar vägar som styr smärta.

Komplementärmedicinska experten Dr Hugh MacPherson, vid University of York, sade: "Dessa resultat ger objektiva vetenskapliga bevis för att akupunktur har specifika effekter i hjärnan som förhoppningsvis leder till en bättre förståelse för hur akupunktur fungerar."
Resultaten, som publiceras i Brain Research fastslår att akupunktur har en betydande effekt på specifika nervstrukturer.

Dr MacPherson och kollegor förklarade att när en patient får akupunkturbehandling uppstår en reaktion som kallas deqi. Vetenskaplig analys visade att detta stänger områden i hjärnan som är associerade med reaktion på smärta.
Dr MacPherson sade: "Vi genomförde två tester av akupunktur på våra deltagare, en där nålar införas på ett grunt djup som är brukligt i Japan och den andra där de gick i mycket djupare vilket är den kinesiska traditionen.

"Kineserna har använt akupunktur under 2.000 år för omfattande sjukdomar men vi har bara rört vid ytan för tillfället. "Vi tror det kan hjälpa till att lindra ett antal besvär, däribland depression där vi har rekryterat 640 personer för en annan studie där hälften kommer att få akupunktur och de andra rådgivning."

Förra sommaren rekommenderades akupunktur för första gången av NICE (Institutet för hälsa och Clinical Excellence) som ett behandlingsalternativ för patienter med smärta i nedre ryggen.

Co forskaren Dr Aziz Asghar, en neuroforskare vid Hull York Medical School, tillade: "Resultaten är fascinerande. Huruvida en sådan hjärnreaktion uppstår av den terapeutiska effekten av akupunktur är en spännande möjlighet som kräver ytterligare forskning.."

Teamet forskar för närvarande om akupunktur har en förmåga att framgångsrikt behandla colon irritabile och depression. Tidigare studier har pekat på holistisk behandling fungerar på knäsmärta och migrän.


Läs mer om alternativa behandlingsmetoder här

Meditation mot smärta

Läs mer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar