onsdag 25 maj 2011

Tar du Paracetamol för din kroniska smärta LÄS DETTA OM NY FORSKNING

Har du kronisk värk? Då äter du förmodligen Alvedon (paracetamol) à 500 milligram var sjätte timme, fyra gånger per dygn eller något liknande. Kanske tillsammans med starkare läkemedel för att orka stå på benen.
Om det hade lanserats i dag och inte för 50 år sedan hade det inte haft en chans att klara sig förbi första godkännandefasen säger forskarna idag. Det gäller att bara använda i små mängder när man har tydliga symtom, absolut inte som en livsstil och aldrig, aldrig överdosera.
För fyra år sedan gjordes forkning på en grupp bestående av 165 personer som fick ta denna dos paracetamol under två veckor. I den ansedda tidskriften Jama kunde de senare rapportera att den rekommenderade maxdosen paracetamol orsakat försämrade levervärden. En tredjedel av testpersonerna visade sig få Alat-värden – ett standardprov som fångar upp leverskador – som var tre gånger högre än normalvärdet.
Studien bidrog till att det amerikanska läkemedelsverkets expertpanel år 2009 föreslog att USA ska sänka maxdosen från 4 gram till 3,25 gram, alltså under gällande dos i Sverige idag.
Under senare år har forskare kopplat värktabletter till kronisk huvudvärk, njursvikt och ofrivillig barnlöshet. En ny dansk studie visar att paracetamol har tre gånger så stor hormonpåverkande effekt på testiklar och spermakvalitet som de ökända mjukgörarna ftalater i PVC-plast.
Skillnaden är att vi får i oss enormt mycket mer paracetamol via receptfria värktabletter. Det finns ingen i hela världen, absolut ingen, som under sin livstid får i sig så mycket hormonstörande ämnen från ftalater som det finns i en enda huvudvärkstablett, säger Henrik Leffers tidigare forskningschef på Rigshospitalet i Köpenhamn.
Henrik Leffers försök bekräftas av en studie från Århus som baseras på 47400 gravida som fött pojkar. Resultaten visar en ökad risk med 30 procent för missbildade könsorgan på pojkarna hos de mödrar som ätit paracetamol i mer än fyra veckor under graviditetens första sex månader. Paracetamol är det värkmedel som myndigheterna rekommenderar gravida att ta.
Förändringen  i levervärden efter en vecka kan jämföras med vad som syns hos en person som sprungit ett maratonlopp eller konsumerat mycket stora mängder alkohol.
Kanske är det dags att omvärdera myten om värktabletter och börja använda andra smärtstillande tekniker, till exempel yoga och meditation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar