lördag 30 april 2011

Mat och ayurveda

Följ vår serie om mat och ayurveda. Inom ayurvedan är mat den främsta medicinen och att äta rätt är ett av sätten att behålla sin hälsa eller bli frisk, få kroppen i balans. Här berättar vi om hur olika livsmedel påverkar kropp och sinne, och i följande artiklar får du lära dig mer om hur du ska äta utifrån din kroppstyp samt om ayurvediska kosttillskott.



Allt som absorberas genom våra fem sinnen t.ex genom, mun (mat, vatten), näsa (luft), öron (ljuv musik), hud (solljus), ögon (vacker natur) är mat. När vi konsumerar mat i tillräcklig mängd, ger det oss ett långt liv och ungdomlighet. När mat konsumeras i otillräckliga mängder ökar produktionen av toxiner som är skadligt för oss. Rätt mat är det första steget mot att uppnå ett hälsosamt liv. Men bara att äta rätt mat är inte tillräckligt. Rätt kombination och mängd av livsmedel är också viktigt för en individ.

De flesta sjukdomar är ett resultat av otillräckligt intag av livsmedel eller fel sorts mat. Särskilda matens näringsvärde och dess effekt är viktig, anser ayurvedan.

Ayurveda har tre huvudsakliga inriktningar: healing, prevention och hälsovård. Denna medicinska vetenskap är en metod för att anpassa mat för varje persons läkningsprocess. Ayurvediska matlagning är ett rationellt sätt att laga mat efter individens behov, baserat på olika kroppstyper.
Ayurveda klassar mat i tre kategorier: Satvic, Rajasic och Tamasic. Dessa typer av livsmedel har olika effekter på kroppen och sinnet.
Sattva
Sattva är en egenskap i sinnet som inducerar klarhet, harmoni och balans, Sattavic.
Följande mat främjar Sattva.
Färsk frukt och grönsaker, sallader, färsk frukt juice, flingor (rött ris), örtte, färsk komjölk, torkad frukt, nötter, honung, alla kryddor och nylagad mat.

Rajas
En egenskap i sinnet som inducerar energi och aktivitet samt behovet av att skapa, Rajasic
Följande mat främjar Rajas.
Basmatiris, gräddfil, vitlök, glass, jäst, socker, ättika, vinäger, vitlök, lök och salt mat.

Tamas
Tamas är en egenskap i sinnet som frammanar mörker, tröghet och motstånd, Tamsic
Följande mat främjar Tamas.
Alkohol, nötkött, kyckling, fisk, griskött, ägg, fryst mat och mikrovågslagad mat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar