söndag 29 maj 2011

Yoga för Fibromyalgi

Fibromyalgi och yoga är en bra kombination för enkla sträckningsövningar, försiktig träning och avslappningstekniker. Förbättra ditt sinne, din kropp, din sömn och mycket mer.
En fantastisk aspekt om fibromyalgi och yoga är att det finns hundratals, kanske tusentals olika poser, som kallas arbetsställningar, som ger variation.
Yoga hjälper till att integrera din kropp och själ och skapa ett friskare jag.

Det är viktigt att utföra yogaställningar för hela kroppen, inte bara ställningar för ett visst område eller problem. Allt hänger ihop.
Kom ihåg att yoga inte är en tävling. Det är upp till dig att upptäcka dig själv och dina förmågor.

Praktisera yoga på tom mage minst 2 timmar efter maten. Populära tidpunkter att träna yoga är vid soluppgång eller solnedgång och före sänggående.
För dem av oss med Fibromyalgi kan morgnarna vara mycket tuffa. Du kanske behöver ta en varm dusch så att det blir lättare att träna på morgonen.

Den tidpunkt som verkligen kan hjälpa dig att uppnå en djupare sömn är straxt innan läggdags. Men var försiktig. För ansträngande övningar kan göra det svårare att sova istället.

När du har Fibromyalgi bör du träna yoga 5 eller 10 minuter per dag, det kommer att vara mer fördelaktigt för dig än att göra 20 minuter varannan dag eller 60 minuter en gång i veckan. Gör det en del av din rutin och inte låta någonting rubba din rutin.
När du börjar känna av fördelarna med yoga kommer du naturligtvis att vilja lägga lite mer tid till din yoga, kanske upp till 15, 20 eller 30 minuter om dagen. En timme skulle vara bra, men det är bättre att vara realistisk.

Här kommer lite tips som inledning
Försök först att hitta en lugn plats där du inte kommer att avbrytas. Du kanske vill ha något fint att fokusera på när du tränar yoga. En favoritbild på väggen eller en vacker handduk eller täcke kastat över en dörr duger utmärkt.

1) Din andning - Ta långa, djupa andetag fyll dina lungor ända ner i magen. Andas genom näsan, det är ett naturligt filter.

2) Dina ögon fokuseras på en punkt - Stirra på en plats rakt framför dig (eller i vilken riktning huvudet pekar).

3) Fokusera på din kropp - Var medveten om vad din kropp gör. Är den balanserad, lika på varje sida?

4) Känslorna i kroppen - Är dina muskler hårdare på ena sidan än den andra? Känner du att du har en bra, bekväm stretchning eller drar du i musklerna för mycket? Under en balanseringspose  kan du känna kroppen svaja en aning och hur du och din kropp rättar balansen. Känn hur ditt blod ger energi till din kropp när du rör dig.

Läs mer och hitta mjuka försiktiga övningar för Fibromyalgi här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar