söndag 27 februari 2011

Kiropraktik vid ryggvärk

En av de vanligaste fysiska behandlingar för ryggont är kiropraktisk behandling, som innebär manipulation av ryggraden. Syftet är att justera ryggraden, öka rörelseomfånget i musklerna i ryggen, öka flexibiliteten i ryggradens mjuka vävnad, bryta ner ärrvävnad, och minska trycket som uppstår från orörliga leder - som alla bidrar till att lindra smärta. Att gå till en kiropraktor är ungefär som att gå till en vanlig läkare. Du kommer bli tillfrågad dina symptom, genomgå en fysisk undersökning, och eventuellt få röntgenbilder tagna.
Studier har visat att kiropraktisk manipulation är effektivt vid behandling smärta i nedre ryggen. Det har dock inte visat sig vara mer effektiv än någon annan metod för behandling, men har visat sig vara bättre än ingen behandling alls. Kiropraktisk behandling är mest effektiv när den tillämpas inom två månader efter uppkomsten av smärtan i nedre ryggen, men kommer troligen kommer inte att hjälpa människor som har tidigare ryggkirurgi, eller ryggsmärtor på grund av sjukdom. Om du bestämmer dig att konsultera en kiropraktor, se till att berätta för honom om du haft några allvarliga ryggskador, och hur smärtan känns, om den går ner i benet eller om du har domningar. Dessa kan vara tecken på allvarliga sjukdomar som kan förvärras av kiropraktik

Om du är intresserad av kiropraktisk behandling, träffa kiropraktorn personligen för att få en känsla för vilken typ av behandling han ger. Fråga om vilken typ av manipulationer han/hon  i allmänhet gör och leta efter någon som använder främst långsamma, mjuka rörelser snarare än stora och plötsliga stötar. Undvik den som vill knäcka nacken, eftersom detta kan vara mycket farlig.

När du går på behandling, kommer du att ligga på sidan eller magen medan terapeuten gör olika manipulationer. Han kan lägga en hand på axeln och en på höften och försiktigt vrida kroppen, eller han kan sätta press på ryggraden. Kiropraktorer kan också använda ultraljud, terapeutisk massage, stretching, och muskelstimulering för att lindra ryggsmärtor. Du kan ha en del ömhet för en dag eller två efter behandlingen.

Studier har visat att du ska känna lindring från smärta efter  4-8 sessioner. Medan vissa kiropraktorer kan erbjuda en längre kur, så finns det inga belägg för att det kommer att bli mer effektivt. Om du inte känner dig bättre i 4-8 sessioner kommer kiropraktisk behandling förmodligen inte att hjälpa dig.

Det finns få risker med mjuka manipulationer, men det finns några problem som kan uppstå i vissa situationer. Personer med artros bör undvika att kiropraktik eftersom detta kan orsaka bensporrar som kan skada ryggmärgen och nerver. Även om det är sällsynt har det förekommit fall där kraftfull halsmanipulation har resulterat i neurologiska skador och dödsfall. Det är bäst att undvika spinal manipulation om du har en nervskada. Kontrollera med din läkare om du har haft ryggkirurgi, eller ryggont tillsammans med feber, frossa, svettningar, eller oavsiktlig viktminskning. Kiropraktik behandling kommer inte att hjälpa dig om du har ont i ryggen på grund av infektion eller tumör. Och slutligen, kan snabba halsmanipulationer leda till stroke. Du kan undvika risker genom att ge din terapeut en grundlig beskrivning av alla skador och sjukdomar du har haft.

Kiropraktorn bör också ge dig egenvårdinformation och övningar att göra hemma. Undvik alla som vill att du ska fortsätta med sessioner för att förhindra framtida ryggont, studier visar detta att inte är effektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar