söndag 20 februari 2011

Ayurveda vid artrit

Enligt Ayurveda orsakas smärtor mest av försämringen av Vata (luft) dosha. Artrit är en sjukdom som orsakas av ansamling av AMA och försämring av vata. (AMA är en giftig biprodukt av felaktig matsmältning.) Detta ama cirkulerar i hela kroppen och ansamlas på platser i kroppen som är svagare. När det blir avlagringar i lederna och samtidigt ett förvärrande av vata, resulterar det i en sjukdom som kallas amavata. Detta amavata är artrit.

Behandling

Som beskrivs ovan är ama och Vata är de huvudsakliga orsakerna, så ansträngningar bör göras för att smälta AMA och minska vata. Man börjar med att se till att inget ytterligare ama produceras. Ansträngningar bör göras för att lindra smärta och inflammation. Detta är den linje behandlingen bör följa enligt Ayurveda.

Fastan är mycket fördelaktigt för att smälta ama. Den kan vara helt eller delvis beroende på styrkan av sjukdomen hos personen, säsongen och platsen. Två teskedar citronsaft blandas i  250 ml. varmt vatten och en tesked honung. Intas två gånger om dagen-morgon och kväll.

Kroppsmassage med sesam och senapsolja bidrar till att minska vata och därmed minska smärtan. Lederna som påverkas av smärta kan masseras under längre tid.

Lätt motion är bra, men du måste veta dina begränsningar. Som en allmän regel kan man säga att om någon motion, inklusive gång, orsakar smärta efter en timme, har du passerat din gräns.

Liberala intag av apelsinjuice eller söt limejuice eller C-vitamin ökar effekten av eventuella anti reumatiska läkemedel, eftersom C-vitamin kan minska smärtor i skelettet.

Guggul är en mycket användbar ört för att bota artrit. Intas i en dos av 3 gram två gånger om dagen efter måltider, toillsammans med varmt vatten.

Varning!
Rekommenderas inte till personer med njursjukdom eller akuta utslag.

Kost
Livsmedel som är lättsmälta och inte orsakar gasbildning är bra. Grönsaksjuicer och soppor är bra. Saft av morot och gurka som blandas är också fördelaktigt. Grönsallad med en dressing av citronsaft och lite salt är också bra. Frukter som äpplen, apelsiner, vindruvor och papaya kan intas. Kokta grönsaker som squash, zucchini och pumpa är bra. Matlagning med kryddor som spiskummin, koriander, ingefära, vitlök, fänkål och gurkmeja är hjälper också mycket.

Undvik att äta varm, kryddig och stekt mat, godis, gasbildande mat som kål, blomkål, spenat, broccoli, och potatis. Undvik att inta för mycket te, kaffe, alkohol, vitt socker, yoghurt, choklad och kakao. Undvik även överdriven rökning, sovande under dagtid, stanna uppe sent på natten och psykiska spänningar som oro, ångest, rädsla, stress och sorg. Regelbunden motion varje dag och massage med olja, en eller två gånger i veckan, bör utgöra en viktig del av livsstilen.

Läs mer

Ayurvediska behandlingsresor hittar du här. Vi samarbetar enbart med seriösa ayurvediska läkare och kliniker

Ladda ner ett nyuppdaterat häfte om alternativa behandlingsmetoder här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar