fredag 11 februari 2011

Är Mindfulness Meditation en ny behandling för fibromyalgi?

ScienceDaily skriver den 6 augusti 2007 - Fibromyalgi har blivit en av våra folksjukdomar, en svårbehandlad sjukdom. En grupp av utredare vid universitetet i Basel har föreslagit en ny form för behandling i julinumret av Psykoterapi och Psychosomatics. Mindfulness-baserad stress reduktion (MBSR) , det vill säga Mindful Meditation, som är en effektiv metod för minskning av lidande när det gäller många medicinska tillstånd, då även Fibromyalgi.
Studier tyder på förbättringar i de allmänna aspekterna  av välbefinnande, inklusive livskvalitet (QoL), coping och positiv inverkan, liksom minskad oro och depression. En kvasi-experimentell studie undersökte effekterna av en 8-veckors MBSR intervention bland 58 kvinnliga patienter med fibromyalgi (medelvärde, 52 ± 8 år) som genomgick MBSR.

Pre-och postintervention mätningarna utfördes. Dessutom en 3-års uppföljning utfördes på en subgrupp av 26 deltagare. Pre-till postintervention analyserna visade att MBSR ger betydligt större nytta än kontrollgruppernas behandling.när det gäller att hantera smärta, ångest, depression och somatiska besvär (Cohen D-effekt storlek, från 0,40 till 1,10).

Tre års uppföljning analyser av MBSR deltagarna indikerade ihållande förbättringar. Resultaten visar att mindfulness meditation ger  långsiktiga fördelar för kvinnliga fibromyalgipatienter.

Referens: Paul Grossman, Ulrike Tiefenthaler-Gilmer, Annette Raysz, Ulrike Kesper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar