tisdag 1 mars 2011

Forskning om Mindful meditation och Fibromyalgi

Forskning visar nu att meditation kan hjälpa till att lindra depression i som ofta uppstår I samband med smärtan vid fibromyalgi, samt vid tillstånd av kronisk led-och muskelvärk, trötthet och i vissa fall dåligt mine.. Även om meditation inte gör att smärtan försvinner, verkar det hjälpa patienter rikta sin uppmärksamhet och därmed må bättre.
Fibromyalgi är svår att behandla. Läkare rekommenderar normalt en kombination av motion och psykosociala insatser, till exempel lära sig att slappna av. Dessutom ordineras ofta mediciner som antidepressiva, antiinflammatoriska, starka värktabletter och sömntabletter.  Orsaken till fibromyalgi är oklart, men symtomen ofta börjar efter en traumatisk upplevelse eller sjukdom och förvärras under tider av stress, säger Sandy Sephton, en forsknings-psykolog vid University of Louisville. Fibromyalgi drabbar upp till 4 procent av befolkningen i USA och andra industriländer.

Nu har forskare objektiva bevis för att det finns stora fördelar med meditation. Sephton och hennes kollegor fann att meditation sänker nivåerna av kortisol, ett hormon som förknippas med stress.

Sephton och andra forskare utbilda patienter i en typ av meditation som kallas mindful meditation. Meditationen innebär att vara medveten och ickedömande av de tankar som dyker i huvudet när du sitter stilla. "Vi ber folk att märka vad som händer i deras sinnen, säger Paul Lax, en kollega till Sephton s som tränar deltagarna i meditation. "Med tiden blir människor mer lugna och mer klarsynta av det som händer just nu, sade han i en intervju.

Sephtos team studerade patienternas kortisolnivåer, som tjänar som en fysisk mått på stress. Normalt ökar hormonet med 50 procent till 60 procent när en person vaknar upp, men avtar sedan under dagen, förklarade Sephton. Kortisolnivåerna hos vissa fibromyalgipatienter följer ett annat flöde, vilket innebär att kortisolnivåerna ökar på eftermiddagen eller under kvällen.

I sin studie av 43 personer med fibromyalgi fann Sephtons team att deltagarnas morgonnivåer av kortisol var lägre när de mediterade. Deltagarna ombads att meditera hemma i 45 minuter om dagen, 6 dagar i veckan, i 8 veckor. Patienter som tog mediciner som förändrat deras kortisolnivåer uteslöts från studien.

Läs mer

Här hittar du en Mindful meditation för Fibromyalgi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar