tisdag 15 februari 2011

Fibromyalgi och Ayurveda

Fibromyalgi är en sjukdom som betraktas som ett kroniskt tillstånd i med icke-inflammatorisk smärta och ömhet i muskler, ligament, leder samt trötthet. Fibromyalgi är en relativt vanlig sjukdom, beräknas påverka cirka fyra procent av befolkningen. Det är mycket likt kroniskt trötthetssyndrom (CFS), Den punkt som skiljer är förekomsten av muskuloskeletal smärta vid fibromyalgi. Låg halt av serotonin anses vara de viktigaste biokemiska kriterier. Den primära behandlingen bör omfatta att höja serotoninnivåerna, förbättra sömnkvaliteten, och säkerställa tillräckliga magnesium nivåer.
Fibromyalgi uppfattas som en Vata obalans. Vata är den viktigaste obalansen och grovt Vata destabiliserar nervsystemet och kan skapa överkänslighet som leder till smärta och ömhet. Ansamling av Ama (toxiner) och shrotorodha är också bidragande faktorer.

Ayurvediska metoder vid fibromyalgi och CFS behandling
Försämringen av Vata dosha och ackumuleringen av Ama (toxiner) är de främsta orsakerna och bör behandlas främst. De ofta förekommande symtomen svag matsmältning, förstoppning, och effekter av kronisk stress bör också åtgärdas.

Panchakarma Therapy

Pre-reningsåtgärder nämligen ”snehan "och" swedan "är mycket användbara vid balansering av" Vata "och för att lossa toxiner. Snehan är Herbalized oljemassage. Denna olja är appliceras på hela kroppen med en viss typ av massage. Swedan är är en metod som framkallar svettningar och ges omedelbart efter snehan. Ett växtbaserat hopkok kan läggas till ånga för att ytterligare förbättra effekten. Daglig örtbaserad oljemassage ger också en djupt lugnande och balanserande effekt på hela nervsystemet. Massage skapar värme och friktion som ökar cirkulationen och hjälper rena kroppen från kemiska föroreningar.

Kost och näring

Följande kost föreslås för patienter som lider av fibromyalgi och CFS

Grönsaksjuicer och soppor
Kokosvatten och kokosmjölk
Juice av morot, gurka, rödbeta
Kokta grönsaker som squash, zucchini och pumpa
Kryddor som spiskummin, koriander, ingefära, vitlök, fänkål och gurkmeja.
Grönsallad med en dressing av citronsaft och lite salt
Khichadi (recept från matlagning ris och mung dal, 1:1 eller 1:2 förhållande)

Patienten med fibromyalgi och CFS bör undvika följande

Äta varm, kryddig och stekt mat, godis, mat som kål, blomkål, spenat, broccoli och potatis. Undvik även för mycket te, kaffe, alkohol, vitt socker, yoghurt, choklad eller kakao. Sova på dagen och stanna uppe sent på natten kan ge psykiska spänningar som oro, ångest, rädsla, stress och sorg.

Yoga för stresshantering och förbättrad mental och emotionell funktion

Det är väl dokumenterat att fibromyalgi ofta förvärras av ökad stress, ångest och mental trötthet. Det är hormonella förändringar och stress som kan förvärra symtomen i nervsystemet och immunförsvaret. Den sömnstörning som ofta skapas av fibromyalgi symtom ökar tröttheten som i sin tur ökar sin känsligheten för stress som i sin tur förvärrar fibromyalgin.

Yogasana

Olika stretching övningar är kända för att ha en positiv effekt på fibromyalgi. Regelbundet praktiserande av olika yogaställningar skapar en hälsosam flexibilitet i hela kroppen. Yogiska andningen kommer också att skapa ett tillstånd av lugn vakenhet i kropp och själ. Progressiv djup avslappning, dvs Shavasana (Corpse hållning) medför ett avslappnat sinnestillstånd som förbereder individen för meditation.

Livsstil och dagliga rutiner

En av de viktigaste faktorerna för att balansera Vata och upprätthållande av stabilitet i nervsystemet är att ha en livsstil som inte stör naturliga kroppsliga rytmer. När vi äter, sover och motionerar i ständigt varierande mönster förlorar kroppen sina naturliga balanscykler. Därför är regelbundenhet oerhört effektivt för att minska Vatans obalanser.

Ayurvediska örter

Dekokt av rötterna av tio örter (Dashamularishtam) skall ges i
dosen av 30 ml, två gånger dagligen.
En halv tesked gurkmeja pulver med varmt vatten två gånger om dagen bidrar till att minska smärta och inflammation vid fibromyalgi.
Vitlök är bra för avgiftning och för att förbättra immunsystemets funktion.
Guggul är en mycket användbar ört för smärtlindring.
Lakritsrot stödjer körtelsystemet och fungerar i kroppen som kortison, men utan de skadliga biverkningarna. Varning: Om du äter för mycket lakrits kan det höja
blodtrycket. Använd inte denna ört dagligen i mer än sju dagar i rad. Undvik det om du har högt blodtryck
Ingefärate. Ingefära är ett bra alternativ till acetylsalicylsyra för att lindra värk och
smärtor. Blanda 1 tesked av den rivna rot i 8 dl varmt vatten i 10 minuter.
Tillsätt honung för smaken, om du vill. Alternativt kan du ta 1 till 2 gram av
malen ingefära per dag med mat.
De ayurvediska preparat som finns på marknaden, såsom Dashamularishtam, Triphala guggul, Maharasnadi Kwath, Vata Vidhwans Rasa etc. kan tas under ledning av en ayurvedisk läkare.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar