söndag 13 februari 2011

Hur fungerar Mindful meditation vid smärta?

Användningen av meditationstekniker för att behandla kronisk smärta blir allt vanligare, främst som ett resultat av den banbrytande arbete i Mindfulness-Based Stress Reduction startade av Jon Kabat-Zinn 1979 vid University of Massachusetts Medical School. Dr Kabat-Zinns vetenskapligt validerade arbete har hjälpt tiotusentals människor och bidragit till att skapa meditation till ett respekterad verktyg i behandling av kronisk smärta, stress och depression.
Vissa människor tycker att idén att använda meditation för att hantera smärta är ologisk. Handlar inte meditation om att utveckla en större medvetenhet? Och skulle inte det betyda att man blir mer medveten om smärtan och därför upplever större lidande? För andra, som tycker om meditation som en teknik för att vända uppmärksamheten bort från kroppen, kan meditativa tekniker ses som en välkommen hjälp.
  
I själva verket är meditation en teknik som hjälper oss att bli medvetna om och ändra hur vi förhåller oss till vår smärta. Det är denna förändring i förhållandet som gör meditation ett kraftfullt verktyg i smärtlindring. 
Den vi uppnår genom meditation är mindfulness. Mindfulness är mycket mer än att bara vara medveten.  Med mindfulness ser vi vår känsla, upplever den I stunden, inklusive eventuella smärta som kan förekomma. Sinnet tenderar naturligtvis att se smärta som en "sak", och att ge den en viss fasthet, varaktighet och konsekvens, något den i själva verket inte har. I mindfulness meditation tränar vi oss att se många olika känslor som vi kollektivt etiketterar som "smärta." Vi kan även försiktigt göra mentala anteckningar av de mest framträdande upplevelserna som vi märker. Vi kan till exempel notera närvaron av "stickningar", "pulserande", "bultande", "värme", "kall", "värk"  etc. När vi släpper att fokusera på smärta som en  “etikett” och i stället notera vad som faktiskt finns, kan vi finna att varje enskild känsla är lättare att bära. Ibland märker vi att det inte finns någon smärta närvarande, eller att de känslor som vi upplever är neutrala eller till och med lustfylltda

I mindfulness meditation ser vi mer än bara någon allmän smärta. Vi blir medvetna om hela den fysiska kroppen, känslor och tankar, och hur var och en av dessa interagerar med andra. En sak vi kan då börja se är att även om smärta är närvarande i vår erfarenhet är det inte hela vår erfarenhet.
Mindfulness ger oss en känsla av fysisk och psykisk "landskap" där vår smärta upplevs, och som hjälper till att ge en känsla av perspektiv till vår erfarenhet av den. I tider av stress kan det verka som om smärtan är det enda som vi upplever, men detta kommer till stånd eftersom vi har en slags mental "zoomobjektiv som nära fokuserar på smärtan. Förändra din zoom till vidvinkelobjektiv och smärtan verkar mycket mindre och därmed mer hanterbar

Att använda mindfulness innefattar att bli medveten om våra tankar och se att våra tankar är verkligen bara tankar och inte fakta.Tankar är inte fakta. Detta kan vara en revolutionerande upptäckt, och även en befriande sådan. När vi lär oss att se tankar som bara en erfarenhet som kommer och går mot bakgrund av våra allmänna fysiska och psykiska erfarenheter, friar vi oss från den typ av skenande tänkande som är karakteristisk för stress. Vi kan se att tankar som t.ex. "jag klarar inte det här" är tankar snarare än fakta, och istället för att hänge oss åt dem och uppmuntra dem noterar vi dem bara och släpper dem.

Slutligen kan mindfulness hjälpa till genom att påminna oss om att smärtan inte är "fienden". Smärta är kroppens naturliga sätt att låta oss veta att något behöver åtgärdas, och kan spela en viktig roll för att upprätthålla fysiskt välbefinnande. Det är lätt att se hur viktigt smärta är när vi betraktar hur livet skulle vara utan den. Det finns medicinska tillstånd där människor inte kan uppleva smärta, och de tycker att livet är mycket svårt. Den meditativa metoder som beskrivs ovan hjälper oss att utveckla acceptans av vår smärta, men en ännu mer kraftfull aspekt av mindfulness är att den tillåter oss att acceptera vår smärta.

Kliniska studier är entydiga i att mindfulness meditation både ökar förmågan att hantera effekterna av smärta och minskar smärtan totalt. En studie som publicerades i General Hospital Psychiatry som följt 51 patienter med kronisk smärta, som inte blev bättre av traditionell medicinsk behandling. De dominerande smärtkategorierna låg på rygg, nacke och axlar, huvudvärk, ansiktssmärta, kärlkramp, bröstsmärta, och generell smärta. Efter en 10-veckors program för meditation, visade 65% av patienterna en smärtreduktion på mer än 33%, och hälften av patienterna uppvisade en reduktion av smärta nivåer av mer än 50%. Man bör komma ihåg att dessa patienters smärta inte hade visat någon förbättring av traditionell medicinsk behandling. Med andra ord personer med de svåraste fallen av kronisk smärta visade dramatiska förbättringar i sina tillstånd.

Bruket av mindfulness är särskilt effektivt, eftersom det "separerar" den fysiska förnimmelser av smärta från mentala och känslomässiga processer som kan höja lidandet. Utvecklingen av mindfulness, som buddhister har brukat i 2500 år, leder till mental och känslomässig frihet och en minskning av lidande.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar