onsdag 16 februari 2011

Hypnoterapi vid reumatism

Hypnoterapi vid reumatism

Som alla vet och som även namnet antyder är reumatoid artrit en form av artrit. Reumatoid artrit (RA) är en av de vanligaste autoimmuna sjukdomarna som drabbar människor mellan åldersgruppen 30-60 år. Den kännetecknas främst av inflammation, smärta, stelhet, svullnad och inte sällan, förstörda leder. Personer som lider av reumatoid artrit upplever ständigt skärande smärta och har svårigheter att utföra dagliga uppgifter.

Orsaken till denna smärtsamma autoimmuna sjukdom är fortfarande ett mysterium och behandlingar för den är smärtstillande mediciner samt sjukgymnastik.  Konventionell behandling leder sällan till att den sjuke  blir befriad från smärtan. Därför kan det konstateras att många kroniska smärtsjuka nu vänder sig mot alternativa och kompletterande metoder för behandling.

Enligt den senaste forskningsstudien av Bryan Bennett och kollegor, i Bangor University, kan hypnoterapi och mentala bilder vara till hjälp för att lindra artritsmärta.
Forskningsresultaten presenterades vid British Psychological Society, Sektionen för Hälsa psykologi årliga konferens. Denna konferens hölls på University of Bath från 09 till 12 september 2008.

Forskningen utfördes för att se effekten av hypnoterapi och olika visualiseringstekniker för att lindra artrit smärta. Forskarna bad artritdrabbade att föreställa sig smärtan i form av en person. Efter fullständig visualisering ombads de att tacka den personen för att den låtit dem veta att de lider av en autoimmun sjukdom. De artrosdrabbade patienterna sade till personen att lämna kroppen och genom att visualisera den bilden kom smärtan gradvis att försvinna.

Forskare påpekade att hypnoterapi och visualiseringstekniker var mycket effektiva och fördelaktiga för att lindra smärta och den trötthet som uppstår till följd av reumatoid artrit. Bryan Bennett sa "alla deltagare ombads att identifiera vilka områden i livet som var viktiga för dem, men har påverkats negativt till följd av RA. Genom att göra så tog de aktiv del i sin egen terapi. Genom att utföra de tekniker som de fick lära sig, kunde de självbehandla vid behov - och därmed kontrollera sin smärta vilket ökar livskvaliten.

Av ovanstående studie är det bevisat att, vid sidan av traditionella metoder för behandling artrospatienter, kan alternativa behandlingar vara effektiva, såsom hypnoterapi. Du kan bli befriad från kronisk artritsmärta med hjälp av olika alternativa terapier. Istället för att hålla fast vid traditionella metoder, kan du börja leta efter andra behandlingsalternativ. Du kan be dig läkare att föreslå bästa alternativa behandling som passar ditt tillstånd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar