tisdag 22 februari 2011

Arnika mot smärta

Allt fler personer som lever med smärta använder någon form av kompletterande eller alternativ medicin, enligt en färsk statlig amerikansk utredning. Naturläkemedel är det som används mest, men hur vet du vilka du ska välja och om de backas upp av vetenskapen? En kolumnist på, New York Times,  Anahad O'Connor, har börjat skriva om vetenskapen bakom alternativa botemedel.

Läs mer här om Arnica som lindrar smärta.

Arnica Montana, är en växt som växer i bergiga områden i Europa och Nordamerika. Du hittar den utmed grusvägar och på andra lagom näringsfattiga områden i Sverige. Den  har använts i århundraden för att behandla en mängd olika sorts smärta. Idrottare gnuggar det på muskler för att lugna ömhet och smärta, och artritdrabbade gnuggar det på lederna för att minska smärta och svullnad. Man tror att växten innehåller derivat av tymol, som tycks ha anti-inflammatoriska effekter.

Hursomhelst, har forskare hittat goda bevis för att det fungerar. En slumpmässig studie som publicerades 2007 undersökte 204 personer med artros i händerna och konstaterade att ett arnikagel preparat fungerade lika bra som daglig dos av ibuprofen, och med minimala biverkningar. En annan studie av 79 personer med artrit i knät fann att när patienter använde arnikagel två gånger dagligen i tre till sex veckor, upplevde de betydande minskningar av smärta och stelhet och fungerade mycket bättre. Endast en person upplevt en allergisk reaktion.
Riskerna: Arnica gel eller kräm kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer, men de är allmänt säkra när de används lokalt. Det bör dock aldrig gnuggas på skadad hud, och det bör bara användas i en starkt utspädd form.

Om du hittar Arnika kan du lägga ca 10 blommor i 2 dl olja i några dagar. När oljan tagit färg och lukt av växten silar du ifrån, sedan kan du använda oljan.
Växten, samt olika tinkturer av den, brukar finnas att köpa på hälsokostaffärer.
Mer att läsa


1 kommentar:

  1. Vet du vad man kallar alternativmedicinska metoder som har bevisats fungera? Medicin!
    Kan du ge några källhänvisningar på de studier du refererar? Handlar det om en felaktig översättning av knäartros? (Osteoarthritis) Vid artros kan upp till 50% bli helt botade av placebo. (Shamsurgery)Har arnika bättre effekt än så?

    SvaraRadera