torsdag 31 mars 2011

Marijuanabaserat läkemedel för fibromyalgi

Patienter med fibromyalgi som behandlades med en syntetisk form av marijuana, nabilonen, visade signifikant minskning i smärta och ångest i en studie, publicerad i The Journal of Pain.
Fibromyalgisyndrom har inte något botemedel, är svår att diagnostisera och effektiva smärtlindringsstrategier är ett måste för att hjälpa patienter att hantera sjukdomen. Uppskattningsvis 12 miljoner amerikaner har fibromyalgi, samt 2-4% av den svenska befolkningen. Sjukdomen kännetecknas av en utbredd muskel-och ledvärk och en mängd andra symtom. Villkoret är långt vanligare hos kvinnor, ökar med åldern och når 7 procent bland kvinnor 65 år och äldre.
Fyrtio personer valdes ut för nabilonentestet, som genomfördes av forskare vid University of Manitoba Rehabilitation Hospital. De delades in i nabilonen och placebogrupper och behandlades i fyra veckor. Författarna noterade detta var den första randomiserade, kontrollerade studien för att utvärdera nabilonen för smärtlindring och kvalitet i livets förbättring för fibromyalgipatienter. Nabilonen är en av två marijuana-baserade föreningar, så kallade cannabinoider, i Kanada är den godkänd för behandling av illamående och kräkningar vid kemoterapi.

Resultat av Manitoba studie visade att nabilonengruppen hade signifikant reducering av smärta och ångest, mätt genom jämförelser av baslinjen genom poäng på en visuell analog skala för smärta, fibromyalgi Impact Questionnaire (Fiq) och Fiq ångest poäng. Utifrån de uppgifter som ingick i studien har nabilonen betydande fördelar för smärtlindring och funktionell förbättring fibromyalgipatienter. Trots att förbättringen var betydande, hade ingen av de nabilonen-behandlade patienter fullständig lindring av sina fibromyalgisymtom.

Läkemedlet tolererades väl av patienterna, som författarna betecknas som lugnande eftersom fibromyalgipatienter är känsliga för de flesta mediciner och har svårt att tolerera biverkningar. Nackdelen är dock kostnaden. I Kanada skulle nabilonen kosta ca $ 4.000 för ett års förbrukning.

Författarna tror att deras rön motiverar överväganden av nabilonen som ett komplement till nuvarande medicinsk behandling av fibromyalgi.


 
Läs mer

Ladda ner ett gratis häfte med alternativa behandlingsmetoder här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar