måndag 21 mars 2011

Tankens kraft


Visste du att dina tankar, åsikter och känslor påverkar din hälsa och ditt välbefinnande? Kropp och själ hänger mer ihop än man kan tro och idag pågår massor av forskning om sambanden.

Ditt sinne är som en magnet
Ditt undermedvetna har ingen beslutanderätt. Den accepterar allt som matas in i det. Det är som en magnet. Varje ord och varje tanke kan attrahera händelser och omständigheter som i sin tur påverkar dig. Nettoresultatet är att du kan bli sjuk eller fortsätta att vara sjuk om du ständigt ”lever i din sjukdom”, vilket är svårt att undvika när man t.ex har smärta. Då påverkar smärtan och rädslan för smärta dina tankar.. Men fyller du ditt undermedvetna med affirmationer att du är frisk och glad kan det åstadkomma positiva resultat.

The Power Of Your Mind

En rapport i New Scientist (november 2001) visade att bara tänka på att utföra ansträngande motion kan påverka din kropp. En grupp ledd av Dr Guang Yue, gjorde en övning i fysiolog vid Cleveland Clinic Foundation i Ohio, han studerade 10 försökspersoner i åldern 20 till 35 som ombads att föreställa sig att de tränade sina fingrar fem gånger i veckan. Efter ett par veckor hade faktiskt styrkan i fingrarna ökat avsevärt!


Placeboeffekten

Studier har visat att om du tror att du är bättre kan det ge betydande positiva förändringar i tillfrisknandet. Detta fenomen i positivt tänkande kallas placeboeffekten. Således kan en patient som tar en placebo (ett ämne som inte innehåller någon form av medicinering) tror att de kommer att förbättras eftersom de tror att placebo är en faktisk medicin.


När du har förtroende för att en medicinsk behandling kommer att vara framgångsrik, eller att du kommer att återhämta dig från en sjukdom snabbt, är det mer sannolikt att du uppnår dessa resultat. Många patienter som får placebo rapporterar en förbättring av sitt hälsotillstånd, trots att de inte fått faktisk behandling eller medicinering.


En Harvard Medical School forskningsstudie om sinnets makt att bota sjukdom frambringade ett överflöd av vetenskapliga data, samt anekdoter från patienter, vilka visar att "kom ihåg wellness" (ett annat ord för placebo-effekten) var en viktig faktor för att lindra allvarliga medicinska tillstånd.


Optimism och tillfrisknande

En optimistisk syn kan definitivt vara en faktor i hur väl du läka från en skada, sjukdom eller operation. De som upprätthåller en positiv syn njuter ofta mer av livet än de som är negativa sinnade, men är de någon friskare? För många är svaret "ja".


Några positiva tips för tillfrisknande

* Skapa en mental bild av hur kroppen läker och tillfrisknar.

* Oroa dig inte för att bli sjuk eller sjukare. Skicka dig själv en konstant ström av affirmationer om din goda hälsa.
   (T.ex. "Jag blir starkare varje dag.")
 
* Leta reda på dina vänner. (Vänskap är en viktig faktor för god hälsa
   och kan ge stöd på vägen.)

* Skaffa ett husdjur eller en växt. (Att klappa ett djur kan sänka ditt blodtryck
   och sakta ner din puls. Både växter och djur kräver kärleksfull
   vård och kan göra att du känner lugn och harmoni samt att du behövs.)

* Skratta. (Humor kan göra livet avgift rikare och friskare. Överväg
   sätta samman en "kit" i för nödsituationsskratt, som innehåller saker du
   gillar, roliga filmer, böcker med skämt, teckningar och fotografier. Ta fram detta kit
   närhelst du känner dig nere.

* Att hjälpa andra ger positiv energi tillbaka, så försök ställa upp och hjälpa de som behöver så mycket du kan och orkar.


Positiv attityd och välbefinnande

Din kropp kan återställa sig själv till hälsa om du aktivt arbetar för att få den  tillbaka till sitt naturliga tillstånd av balans. När du verkligen se den som din vän och ger den samma typ av kärlek, omtanke och medkänsla du skulle skänka en älskad barn, kan den belöna dig bortom dina vildaste drömmar. 

Läs mer 


1 kommentar:

  1. jaja folk får tänka hur mycket de vill,jag har alltid haft en positiv inställning och i början när min fibro gjorde sig påmind försökte jag tänka som ovanstående vilket idag 10 år senare har förvärrat mitt tillstånd......och värken x 10 knappt är uthärdlig för att inte prata om sömnen!!!!som inte existerar iaf inte för mig.

    SvaraRadera