tisdag 22 mars 2011

Migrän - Mat och kost

En av de vanligaste orsakerna till migrän är mat.
Ta reda på dina allergier genom att fasta en vecka, sedan lägga ett livsmedel i taget till din diet. De vanligaste allergenerna i samband med migrän är komjölk, vete (gluten), choklad, ägg, apelsiner och tillsatsen MSG.
Undvik proteinlivsmedel, som korv, ost, korv, kallskuret och rökt eller inlagd fisk, eftersom de innehåller tyramin, en vasoaktiv amin, som har visat sig utlösa migränanfall. Tyramin finns även i alkoholhaltiga drycker. Rött vin bör undvikas inte bara på grund av vinets innehåll av tyramin men också eftersom det innehåller flavonoider som hämmar aktiviteten hos det enzym som normalt bryter ned tyramin och andra vasoaktiva aminer i kroppen.
Minska intaget av animaliska fetter.
Den arakidonsyra de innehåller tenderar att öka risken för blodpropp, som förknippas med migrän. Ät istället livsmedel som tenderar att hämma blodets förmåga att levra, som fisk, oraffinerad lin, valnöt eller pumpakärnsolja, vitlök och lök. En övervägande vegetarisk kost kommer att hålla syrabildande livsmedel till ett minimum. Råa vetegroddar ger vitamin B3 och B6 som hjälper till att balansera serotonin, ett hormon som påverkar sammandragning av blodkärl. Gröna bladgrönsaker och rödbetor ger järn.


Allmänna rekommendationer

Metoder för att stärka levern, gallblåsan och mjälte.

När migrän uppstår, ät mjuk mat, och soppor. Undvik mat som är svår att smälta eller de som är rika på fett.

Undvik förstoppning och ta vid behov ett växtbaserat laxerande medel.

Mat att äta
Brunt ris soppa med morötter, lök och miso

Morotsjuice (speciellt bra för levern och gallblåsan)

Misosoppa med grönsaker (särskilt bra för mjälte)

Rågbuljong

Svarta sesamfrön

Chia frön

Sojabönor och produkter (som tofu)

Mörkgröna grönsaker

 
Livsmedel som ska undvikas

Animaliska produkter

Stekt och fet mat

Kryddstark mat

Kaffe

Koffeinhaltigt te

Alkohol

Tobak

 
Prova att begränsa eller eliminera följande livsmedel och se om det minskar frekvensen eller intensiteten av din huvudvärk.

Mjölkprodukter

Kärnmjölk

Cheddarost

Brie (och andra mogna ostar)

Gräddfil

Choklad mjölk

Yoghurt

Kött och fisk

Gravad, rökt eller bearbetat kött och fisk, som bacon, bratwurst, corned beef, varm korv, pepperoni, fläsk och bönor, Skinka, korv, rökt fisk, inlagd sill

Färskt kött som kyckling lever, fläsk

Frukt och grönsaker

Avokado, bananer, bönor, citrusfrukter (grapefrukt, apelsiner) och deras saft, nötter (och mutter smör), lök, papaya, ärter, russin, surkål, frön (pumpa, sesam, solros)

Jäst bröd och tårta

Drycker

Alkohol (särskilt öl, bourbon, rött vin och sherry), kaffe, te, choklad, läsk koffeinhaltiga

Kryddor

MSG (ofta förekom i kinesiska livsmedel, konserver och bearbetade livsmedel), sojasås, vinäger

Läs mer här




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar