lördag 26 mars 2011

Förtjockning av de områden av hjärnan som reglerar smärta

Människor kan minska sin känslighet för smärta genom förtjockning av hjärnan, enligt en ny studie som publiceras i ett specialnummer av American Psychological Association Journal, Emotion. Forskare från Université de Montréal gjort sin upptäckt genom att jämföra hjärnan på Zen meditatörer och icke-meditatörer. De fann bevis för att genom öva den urgamla disciplinen av Zen kan man förstärka den centrala hjärnans region (främre cingulum) som reglerar smärta.

Genom att utöva Zenmeditation påverkas vissa områden av cortex och detta verkar vara grunden för att det uppstår en lägre känslighet för smärta, säger studiens huvudförfattare Joshua A. Grant, doktorand i Université de Montréal Institutionen för fysiologi och Institut Universitaire de geriatrie de Montréal. "Vi fann ett samband mellan kortikal tjocklek och smärtkänslighet, vilket stödjer vår tidigare studie om hur zenmeditation reglerar smärta.

Som en del av denna studie rekryterade forskarna 17 meditatörer och 18 icke-meditatörer som dessutom aldrig hade praktiserat yoga, med kronisk smärta på grund av neurologiska eller psykiska sjukdomar.
Grant och hans team, under ledning av Pierre Rainville från Universite’ de Montreal och Institute de geriattrie de Montre’al, mättes termisk smärtkänslighet hos deltagarna och följdes upp med skanning av hjärnan hos patienter med strukturell magnetisk resonanstomografi. Enligt MR-resultat, var de centrala områdena i hjärnan, som reglerar känslor och smärta, signifikant tjockare hos meditatörer jämfört med icke-meditatörer.
Läs mer


Meditation mot smärta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar