söndag 20 mars 2011

Aromaterapi


Aromaterapi handlar inte om parfym - det handlar om helande. Den läkande egenskaper kommer från starkt koncentrerade extrakt som tas från örter, blommor och andra växter. Dessa utdrag, som kallas eteriska oljor, kan användas för inandning eller appliceras på huden på olika sätt.

Hur eteriska oljor fungerar?

Eteriska oljor påverkar din kropp genom ditt känsliga luktsinne. När cellerna i den övre delen av näsan fångar luktmolekyler, signalerar de till hjärnans limbiska region. Detta styr kroppens grundläggande överlevnadsfunktioner och påverkar viktiga utsöndringar från körtlar. Därför kan en lukt snabbt påverka hela kroppen.

Du kan andas eteriska oljor genom att placera dem i ditt badkarsvatten eller i en skål med varmt vatten, på en luftfuktare, i smält vax runt ett tänt ljus eller i en doftlampa.

Aromamassage är ett populärt sätt att använda eteriska oljor för att det fungerar på flera olika sätt samtidigt. Det ger fördelar genom att oljor absorberas i huden, genom att inandas oljans ångor, och genom själva massagen.
Vilka är användningsområdena för aromterapi?

Aromaterapi kan lindra ett brett sortiment av värk, smärta och skador. Det är särskilt effektivt mot stress, ångest, muskelsmärtor, matsmältningsproblem, PMS och klimakteriebesvär. Det kan också vara användbara som en första behandling av mindre brännskador och skärsår.

Aromaterapi kan användas för att stimulera immunförsvaret, förbättra cirkulationen, bidra till att bekämpa infektioner och lindra bukkramper. Det har också använts för att sänka blodtrycket, motverka sömnlöshet, lindra spänningshuvudvärk och hjälpa till att lindra ångest och mild depression

Forskning

Insomningsbesvär

I en studie som redovisas i den brittiska medicinska tidskriften Lancet, sov äldre patienter "som barn" när lavendeldoft fläktade in i deras sovrum på natten. Dessa patienter hade klagat över svårigheter att somna och fick ta sömntabletter för att somna innan aromaterapin.

Efter födsel

I en dubbelblind studie, använde 635 kvinnor lavendelolja på bäckenbottenområdet efter förlossningen. Kvinnorna rapporterade en tydlig förbättring mellan den 3: e och 5: e dagen. Under dessa dagar upplevde patienterna i kontrollgruppen värst obehag.

Stress

I en studie som genomförts vid Memorial Sloan-Kettering i New York, har patienter som genomgår magnetisk resonanstomografi (MRT)  63 procent mindre klaustrofobiska känslor efter att få utsättas för doften av vanilj. I en annan studie rapporterades att 122 patienter på en intensivvårdsavdelning mådde mycket bättre när aromaterapi gavs med oljan av lavendel jämfört med när de bara fick en massage eller möjlighet att vila.

Några eteriska oljor med helande egenskaper

Smärta
Lavendel och citrongräs olja hjälper dov smärta genom att bedöva nervändarna.
Kamomill, enbär och tea tree olja bidra till att minska smärta genom sin antiinflammatoriska effekt.
Olja från svartpeppar, ingefära, pepparmynta och timjan lindrar smärta genom att producera värme och öka cirkulationen
Citron, mejram, eller myrtenolja lindrar smärta genom avslappning.

Insomning
Insomningsfrämjande oljor som bergamott, kamomill, Cary salvia, ros och sandelträ, kan andas in eller masseras in i huden med massageolja eller lotion.

Huvudvärk
Inandning, olika oljor, inklusive lavendel, pepparmynta, kamomill och citrongräs kan hjälpa till att lindra huvudvärk.

Stress
Bergamott, kamomill, ros och valeriana olja kan hjälpa till att lindra stress.

Högt blodtryck
Oljor som har bidragit till att sänka blodtrycket är apelsin, mandarin, geranium och salvia.

Bakteriella infektioner
Oljor isolerade från lagerträdet, kryddnejlikknopp, oregano och timjan kan användas för att behandla infektioner i hud, tandkött, näsa och hals.

Skärsår och sår
Sprayer eller salvor som innehåller eteriska oljor från eukalyptus, lavendel, citron, tea tree eller basilika kan hjälpa till att läka skärsår och skador.

Virusinfektioner
Oljor med antivirala egenskaper är bergamott, kardemumma, eukalyptus, vitlök, citrongräs, rosmarin salvia och tea tree.

Försiktighetsåtgärder

Människor med känslig hud eller lungsjukdom bör inte använda eteriska oljor, eftersom de kan orsaka irritation.

1. Applicera inte outspädd direkt på huden.
2. Ta inte oljan oralt.
3. Använd inte om du är gravid, ammande eller på små barn.
4. Mer är inte bättre

Aromaterapi kan användas för nästan alla tillstånd i kroppen, sinnet eller känslor som skulle kunna förbättras genom att stimulera, lugna eller balansera. Vare sig de inhaleras eller absorberas, har eteriska oljor visat sig vara en effektiv behandling för en mängd olika hälsoproblem.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar