onsdag 9 mars 2011

Lära sig leva med smärta

Vid någon punkt i sin behandling får de flesta med kronisk smärta höra att de måste lära sig att "leva med sin smärta," och meditation ger dem möjlighet att göra just detta. En uppmjukningsteknik som innebär att fokusera på sina andetag eller ett mantra för att lugna kropp och ditt sinne, kan hjälpa någon som lider av smärta för att kontrollera och minska den.
Mindfulnes meditation lär dig att:

Möta smärta och släppa den
Det är viktigt att möta sin smärta och sina muskelspänningar, svettningar och den irritation som följer med, förklarar Robert Bonakdar, MD, chef för smärtlindring vid Scripps centrum för integrativ medicin i San Diego. Tanken är att slappna av i kroppen och att bli medveten om sin smärta utan att döma den eller fixera sig vid den. "Smärtpatienter vill fly från det, men mindfulness tillåter patienterna att gå tillbaka till detta mörka hål, komma till rätta med smärtan och kontrollera den," förklarar Dr Bonakdar.

Att ta bort fokus från smärta
"Du kan inte uppleva smärta om du inte fokuserar på den, säger Gabriel Tan, PhD, en smärtpsykolog på Michael E. DeBakey Veterans Affairs Medical Center i Houston. "Låt oss säga att du fokuserar på din smärta och sedan i nästa stund kommer en person in i rummet med en pistol och hotar att döda dig. Du kommer inte att känna smärta eftersom du kommer att fokusera på mannen med pistolen Meditation hjälper dig att flytta fokus i något på samma sätt, förklarar Tan.

Mindfulness-baserad stressreduktion är ett sätt att undervisa i meditation för kronisk smärta. "Det första vi gör är att få dig att ligga ner på golvet, eftersom det kan göra saken värre för patienter med smärta när de sitter”, säger Kabat-Zinn. "De nästkommande 45 minuterna, gör vi vad som kallas en kroppscan med fokus på andning och hur deras kroppar känns i nuet från botten av foten upp benet, genom ryggraden och upp till huvudet, säger Kabat -Zinn.

En studie från 2007 vid universitetet i Basel Hospital, i Schweiz, fann att mindfulness-baserad stressreduktion hjälpte fibromyalgipatienter på flera sätt, bland annat hantera smärta, oro och depression. En tre års uppföljning fann att patienter som fortsatte att använda någon form av mindfulness meditation fortsatte att se fördelarna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar