söndag 13 mars 2011

Ett gott skratt förbättrar hälsan

Du har säkert märkt att du mår mycket bättre efter ett gott skratt. Problemet är att ditt sinne för humor i allmänhet överger dig precis när du behöver det mest - när du blir sjuk.

Nya bevis tyder på att du kanske borde överväga skratt som en del av ditt tillfrisknande. Det förbättrar inte bara ditt humör, det varvar även upp ditt immunförsvar, skyddar ditt hjärta, sänker blodtrycket, minskar smärta, förbättrar lungkapacitet och ger en allmän känsla av välbefinnande. En gott skratt minskar också stresshormonerna i kroppen.


Humor och tillfrisknande
Enbart det faktum att du mår bättre efter ett gott skratt borde vara ett bevis för att humor måste vara bra för dig. Men forskning bekräftar nu att humor och skratt främjar fysisk hälsa. Kliniska studier under de senaste 20 åren har visat att skratt spelar en viktig roll i tillfrisknande. Som ett resultat av detta har sjukhus och hälsovårdsorganisationer ofta rekommenderar flera humorrelaterade program, allt från "skratt-kanaler" på tv som besök av clowner.

Presbyterian Intercommunity Hospital i Whittier, CA har tränat 25 clowner med uppdraget att få sina patienter att le och skratta. "Vi har upptäckt att clownterapi fungerar, säger sjukhusets vd och koncernchef Daniel F. Adams ..

Immunsystemet
Forskning har visat att positiva känslor såsom skratt förbättra ditt immunsvar.
Enligt Dr Lee S Berk från Loma Linda University i Kalifornien, hjälper skratt till att öka antalet vita blodkroppar. Efter "skratt terapi" har han märkt en ökning av antikroppar i näsa och luftvägar som tros ha en skyddande förmåga mot vissa virus och bakterier.

I en BBC-artikel om skratt och sjukhusvård, upptäckte forskarna att den helande kraften i humor minskar smärta och stimulerar immunförsvaret hos barn med cancer, aids och diabetes och hos barn som fått organtransplantationer och benmärgstransplantation.


Högt blodtryck och hjärtsjukdomar
De som lider av hjärtsjukdom kan konstatera att skratt kan förbättra deras blodcirkulation och syretillförsel till hjärtats muskler.

Det mest häpnadsväckande bevis för kraften i skratt kommer från en 1997 års undersökning av 48 hjärtattackpatienter vars behandling inkluderade 30 minuters skratt om dagen. Efter ett år hade tio patienter i kontrollgruppen drabbats av ytterligare hjärtattacker jämfört med bara två i gruppen som såg komedier.

En annan studie visade en nedgång på 10-20mm i blodtrycket efter att patienterna deltog i en 20 minuters skrattsession


Smärtreduktion
Skratt ökar nivån av endorfiner, som är de naturliga smärtstillande medel som finns i din kropp.
Norman Cousins uppmärksammade det medicinska sambandet till smärtlindrande effekt av skratt. Han upptäckte att medan han tittade på komedifilmer som som framkallade riktig gapskratt lättade hans smärta och han upptäckte att tio minuter av ett riktigt gott skratt gav honom två timmar smärtfri sömn.

I en studie var folk som lyssnade på Lily Tomlin när han skämtade om telebolaget var mindre känsliga för smärta än de som lyssnade på en akademisk föreläsning.
En annan studie visade att när äldre boende på ålderdomshem tittade roliga filmer, så minskades nivån av smärta som de de upplevde.
I en tredje studie med 35 patienter på ett rehabiliteringssjukhus instämde 74% i påståendet, "Ibland skrattar fungerar lika bra som smärtpiller."

"En clown är som en aspirin, han bara arbetar dubbelt så fort."
                                                                    -Groucho Marx

Andningsvägar
Skratt är en av de bästa övningarna om du lider av astma och bronkit. Det förbättrar din lungkapacitet och ökar din syrehalt i blodet. Läkare rekommenderar ofta andningsgymnastik för att få upp slem från luftvägarna, och blåsa ut kraftfullt in ett instrument eller blåsa upp ballonger är en av övningarna som ges till astmatiker. Där gör skratt samma jobb, men är enklare och billigare.


Stress och avslappning
När de djur konfronteras med en hotfull situation har de två val, de kan slåss eller de kan fly. Du har ett tredje alternativ: du kan skratta. Humor kan vara en av de bästa motgifterna mot stress. Du kan inte skratta och oroa dig på samma gång!

Lee Berk, MD, Ph.D., har genomfört studier som visar att skratt kan ge effekt på  många av de fysiologiska effekterna av stress, inklusive de som orsakas av hormonerna kortisol och adrenalin, som kan utlösa ökat blodtryck, hög hjärtfrekvens och ökat blodsocker.

Långvarig och kronisk stress kan hämma immunsystemet, det ökar risken för virusinfektioner och även tumörer. Enligt Dr Berk, kan de positiva biologiska effekter av en enda timmes tittande på en rolig video varar från 12 till 24 timmar.

"Skratt är ett kraftfullt motgift till stress, säger Dr Berk. Vid hjärtsjukdom ges ofta ett läkemedel som kallas beta-blockerare som specifikt ska blockera dessa hormoner. "Skratt kan göra samma sak, säger Berk. "Och det är mycket roligare."


Vad du kan göra

Din humor är en av de mest kraftfulla helande verktyg du har, och skratt kan vara ett av de hälsosammaste saker du kan göra själv. Vad du kan göra för att skratta mer är:

* Aktivt söka saker som får dig att skratta;
* Regelbundet se på roliga filmer och läsa kul böcker.
* Skära ut serier ur tidningen som får dig att skratta och sätta upp dem på
  kylskåpet.
* Att hitta en rolig sak att upprepa för sig själv när det blir tufft;
* Att berätta skämt.

* Skrattar åt sig själv.
* Leta efter den roliga sidan av allt som händer.
* Försök att använda humor för att hantera ångest.

* Umgås med glada människor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar