måndag 7 mars 2011

Svårt att sova?

Eftersom stress gör det svårt att somna och sova kan det vara bra att skapa lugna rutiner kvällstid. Här är fem lugnande aktiviteter som underlättar insomnandet och förbättrar sovandet.

1) Yoga

En daglig yogasession kan bidra till att öka den totala sömntiden hos personer med kronisk sömnlöshet, enligt en preliminär studie som publicerades 2004. När den utförs vid sänggåendet brukar mild yoga hjälpa till att lindra muskelspänningar och stilla ditt sinne.

2) Progressiv muskelavslappning
Ett annat sätt att släppa muskelspänningar är att sakta spänna och sedan slappna av varje muskelgrupp i kroppen. Börja med tårna, spänn musklerna i fem sekunder och sedan slappna av i 30 sekunder. Gå vidare till benen, och arbeta dig gradvis hela vägen upp till ansiktet. För mer intensiv avkoppling, införliva djupa andetag in i övningen.

3) Meditation
Forskning tyder på att meditation kan gynna människor med sömnstörningar. Innan du går till sängs, försöka ägna fem till 10 minuter till en enkel meditation.

4) Guidad bildframställning
Visualisera dig själv i en fridfull plats (t.ex. en strand, äng eller bergsmiljö) som kan locka dig bort från stressande tankar och vagga dig till sömns. För att öka den avkopplande effekterna av den här tekniken, försöka föreställa dig vilka sevärdheter, ljud, lukter och texturer man kan uppleva på ett sådant ställe.

5) Aromaterapi
Vissa eteriska oljor som lavendel och kamomill har lugnande egenskaper och är kända för att främja sömn. Innan läggdags, försöka ta ett bad med några droppar av avslappnande oljor. Du kan också lägga några droppar av eteriska oljor till din favoritmassageolja och knåda bort dina muskelspänningar eller droppa två eller tre droppar lavendelolja på ditt örngott och andas in den lugnande doften.

Ett antal naturläkemedel och alternativa behandlingsmetoder som akupunktur, traditionell kinesisk medicin, ayurveda och örtmedicin kan erbjuda ytterligare hjälp för att uppnå sund sömn.



Läs mer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar