onsdag 30 mars 2011

Kroppsminnen och fibromyalgi

Symptomen på fibromyalgi kan vara resultatet av ett centralt nervsystem som "kommer ihåg" smärtkänslan för onormalt lång tid, visar forskning som presenterades vid American College of Rheumatology årliga vetenskapliga mötet 29 oktober - 2 november i Philadelphia, Pennsylvania .

Fibromyalgi, ibland kallad fibrositis, är associerad med utbredd smärta, stelhet och trötthet. Personer med fibromyalgi har visat sig ha flera ömma punkter inom specifika områden på kroppen. Den smärtsamma sjukdom drabbar cirka två till fyra procent av befolkningen.

Forskare vid University of Florida tillämpade värmestimulering i händerna på friska kontroller och patienter fibromyalgi. I motsats till normala kontroller, upplevde fibromyalgipatienter en stor mängd ackumulerade smärta från dessa stimuli, vilket tyder på avvikelser i ryggmärgen vid smärtbearbetning. Dessutom upplevde fibromyalgipatienter kvarstående smärta när stimuli tillämpades i intervaller där de friska kontrollgrupperna inte påverkades. Normalt är att smärtkänslan snabbt avtar efter en enda värmestimulans, men kommer att ackumuleras med upprepningar om de förekommer tillräckligt ofta. Denna "smärtminne" verkar dröja onormalt lång tid hos fibromyalgipatienter.

Forskarna fann också att den kvarvarande smärta som upplevs av fibromyalgipatienter var utbredd och inte begränsad till en enda del av kroppen.

"Eftersom effekten av den första experimentella stimuleringen inte försvann snabbt hos fibromyalgipatienter, tilläggs effekten av efterföljande stimuli till den första, och så vidare, vilket resulterar i allt högre smärtkänslan,” säger ledande forskaren Roland Staud, MD. "Våra rön ger belägg för onormal verksamhet i centrala nervsystemets mekanism av smärta hos fibromyalgipatienter och har betydande konsekvenser för framtida terapier, som måste inrikta sig på dessa onormala smärtmekanismer."

American College of Rheumatology är en professionell organisation för reumatologer och vårdpersonal som delar ett engagemang för helande, förebygga funktionshinder och bota artrit och relaterade reumatiska och muskuloskeletala sjukdomar.

Ladda ner ett välfyllt häfte om alternativa behandlingsmetoder här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar