fredag 1 april 2011

Akupressur vid trauma

En ny University of Colorado Boulder studie visar att en urgammal komplementär medicin kan vara effektivt för att hjälpa att behandla människor med mild traumatisk hjärnskada, ett konstaterande som kan få konsekvenser för vissa krigsveteraner som återvänder hem eller för andra personer som utsatts för trauman.
I studien ingick en behandling som kallas akupressur där en fingertoppar används för att stimulera särskilda punkter på en persons kropp - punkterna liknar dem som stimuleras med nålar i standardakupunkturbehandlingar, sade CU-Boulder professor Theresa Hernandez, studieförfattare. Resultaten tyder på en koppling mellan akupressurbehandlingar och förbättrad kognitiv funktion hos försökspersoner med lätt traumatisk hjärnskada, eller TBI.
"Vi fann att studien av personer med lätt traumatisk hjärnskada som behandlades med akupressur visade förbättrad kognitiv funktion och de gjorde betydligt bättre resultat i tester av arbetsminnet jämfört med TBI patienter i placebogruppen, kontrollgruppen, sade Hernandez, professor i CU -Boulder vid psykologi och neurovetenskap vid Institutionen. "Detta säger oss att akupressur kan vara ett effektivt komplement till behandling för dem som lider av TBI."

Den akupressurbehandlingstyp som används i studien kallas Jin Shin. I studien behandlade Hernandez och hennes kollegor de 26 punkter på människokroppen som används i vanliga Jin Shin behandlingar som sträcker sig från huvudet till fötterna.

Enligt utövare, är Jin Shins akupressurpunkter belägna längs "meridianer" som löper genom kroppen och som är förknippade med specifika energivägar. Man tror att varje punkt är knuten till hälsan av specifika kroppsorgan, liksom hela kroppen och hjärnan, säger Hernandez.

"Tänk på dessa meridianer som motorvägar och tryckpunkter som städer längs vägen," sade hon. "När det finns en trafikstockning i Denver som orsakar negativa effekter så långt bort som i Boulder, är det rensandet av energiblockeringar, eller i detta fall trafikstockningar, som bidrar till att förbättra flödet och allmänn hälsa."

I studien ingick 38 försökspersoner, vilka randomiserades till två grupper - en experimentell grupp som fick aktiva akupressurbehandlingar från utbildade experter och en kontrollgrupp som fått behandlingar från samma experter på ställen på kroppen som inte är anses vara akupressurpunkter, i egenskap av placebo. Studien var "blind", vilket betyder forskarna som samlat in data och deltagarna undersökningen själva inte visste vilka som var i den experimentella gruppen eller placebogruppen.

Teamet använde ett standardbatteri av neuropsykologiska test för att bedöma resultaten. I ett test som kallas Digit Span test ombads försökspersonerna att upprepa siffersträngar efter att ha hört dem, både framåt och bakåt för att se hur många siffror de kunde minnas. De patienter som fick aktiva akupressurbehandlingar visade på ökad minnesfunktion, säger Hernandez.

I en strokestudie 2010 ledd av Hernandez, drog forskarna slutsatsen att Jin Shin akupressur utlöste en större och snabbare avkoppling under aktiv behandling och en minskad stress efter följande aktiva behandlingar jämfört med vad som sågs i placebobehandlingar. Hernandez och hennes kollegor håller på att inleda en ny studie om användningen av Jin Shin akupressur för idrottsmän för att se om den förbättrade avslappningsresponsen och minskade stressen som ses i strokestudien kan minska risken för atletiska skador.


Läs mer

Ladda ner ett välfyllt gratis häfte om alternativa behandlingsmetoder här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar