lördag 5 mars 2011

Experter tittar på för-och nackdelar med alternativa terapier vid artrit

Av Carol Sorgen
WebMD Feature Granskad av Michael Smith, MD

Alternativa behandlingar för artrit går från A (akupunktur) till Z (zinksulfat), med mycket i mellan - från koppar armband till magneter mot glukosamin till yoga, för att bara nämna några. Men kan alternativa behandlingsmetoder för artrit verkligen fungera?

Många artritdrabbade söker sig till alternativa behandlingar i ett försök att hitta lindring från smärta, stelhet, stress, ångest och depression som åtföljer sjukdomen. I själva verket rapporterar Arthritis Foundation att två tredjedelar av dem som lider av sjukdomen har provat alternativa terapier.

En undersökning som gjordes för artrit av Leigh Callahan, PhD, rapporterade att favoriten bland alternativa behandlingar av 790 artrit drabbade som svarade på enkäten ingår allt från bön och meditation att glukosamin och magneter. Callahn är biträdande chef för Thurston Arthritis Research Center vid University of North Carolina, Chapel Hill.

Av de 2.146 läkare som svarade på enkäten var de mest rekommenderade alternativa behandlingar avslappning, biofeedback, meditation, yoga, andlighet, tai chi, akupunktur, och glukosamin.

Och några av dessa alternativa behandlingar fungerar verkligen, säger ledande artritspecialister, och det finns vetenskapliga bevis som styrker detta (även om de flesta läkare erkänner att det behövs mer forskning).
Å andra sidan är det många fler av de alternativa behandlingar inte fungerar eller behöver mer studier för att man ska vara säker på att de fungerar.

Deborah Litman, MD, en klinisk biträdande professor i reumatologi vid Georgetown University School of Medicine, är en stark förespråkare av träning (även om det inte är listad som en alternativ behandling i sig) vid behandling av artrit.

Cykling, till exempel, berättar hon, stärker quadricepsmuskeln ovanför knät, den starkare muskeln, och om du cyklar är det sannolikt att du ser en förbättring av dina symtom.

"Impact-loading" verksamhet, å andra sidan, såsom jogging eller aerobics, rekommenderas inte, men mer skonsam motion, såsom simning eller vattengympa, är bra.

Kropp-själ-yoga kan också hjälpa artrit drabbade.

Men det finns få studier som ser på effekterna av yoga, en studie från 1994 som är publicerad i British Journal of Rheumatology fann att personer med reumatoid artrit som deltog i ett yogaprogram under en tremånadersperiod haft större styrka i handgreppet jämfört med dem som inte praktiserar yoga.

Samma år rapporterade en annan studie, publicerad i Journal of Rheumatology, att yoga visade en signifikant förbättring av smärta, ömhet, och fingerrörelseomfång för artros i händer.

Läs mer


Meditation mot smärta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar