torsdag 3 mars 2011

Örter och kosttillskott för fibromyalgi

 Följande är några av de vanligaste örter och kosttillskott som kan hjälpa vid fibromyalgi.
1) S-adenosylmetionin
S-adenosylmetionin är en förening som förekommer naturligt i kroppen. Den behövs för att immunförsvaret, hjälper till med produktion och nedbrytning av signalsubstanser som serotonin, noradrenalin och dopamin, och det spelar också en roll i bildandet av brosk och för vår arvsmassa (DNA) .

Ett par av preliminära studier tyder på att detsamma kan hjälpa vid fibromyalgi. En liten dubbelblindstudie utvärderade effekten av S-adenosylmetionin eller placebo i 17 personer med fibromyalgi, 11 av dem hade en depression. Antalet tender points minskade efter behandlingen men inte hos placebogruppen. Depression, som utvärderas av två skattningsskalor, förbättrades efter S-adenosylmetioninbehandling men inte placebo.
I en annan dubbelblind studie, tog 44 personer med fibromyalgi 800 mg S-adenosylmetionin per dag eller placebo. Efter 6 veckor, var det statistiskt signifikanta förbättringar av smärta, trötthet, morgonstelhet, humör och den kliniska sjukdomsaktiviteten.
Men en annan dubbelblind studie jämfördes S-adenosylmetionin (600 mg dagligen) som ges intravenöst eller placebo i 34 personer hos med fibromyalgi. Efter 10 dagar var det ingen signifikant skillnad i ömma punkter.

Personer med bipolär sjukdom bör inte ta S-adenosylmetionin, eftersom det kan förvärra maniska episoder. Människor som tar drogen levidopa (vanligen föreskrivs för Parkinsons sjukdom) bör undvika S-adenosylmetionin. Personer som tar antidepressiva läkemedel bör inte använda S-adenosylmetionin utan att först samråda med sin läkare. Säkerheten av samma hos gravida eller ammande kvinnor eller barn har inte fastställts.
SAM-e (S-adenosylmetionin) är det nyaste kosttillskottet man talar om i Amerika. Det är inte ett naturläkemedel, utan snarare en förening som produceras av våra kroppar från metionin. Metionin är en aminosyra som finns i proteinrika livsmedel.
Hur SAM-e fungerar?
Med ytterligare hjälp från vitamin B-12 och folsyra, SAM-e avstår en metylgrupp från dess sammansättning till omgivande vävnader och organ. Genom denna åtgärd hjälper SAM-e med bibehållandet av cellmembranen, avlägsnande av giftiga ämnen från kroppen, och hjälper till att  förbättra neurotransmittorer.

Sammantaget reglerar SAM-e mer än 35 olika mekanismer.

SAM-e har använts under två årtionden i Europa för att behandla artrit och depression. Ämnet upptäcktes på 1950-talet vid National Institutes of Health. På 1970-talet, efter ett italiensk labb lärt sig att tillverka den i cellkulturer, var SAM-e ansett som ett anti-depressivt medel. Några av de första patienterna som fick SAM-e för depression har också lidit av artros. Det visade sig att dessa patienter även rapporterade befrielse från sin ledvärk samt sina depressioner.


2) Magnesium
Magnesium är ett mineral som finns naturligt i livsmedel som t.ex. gröna bladgrönsaker, nötter, frön och fullkornsprodukter och i kosttillskott.

Magnesium behövs för mer än 300 biokemiska reaktioner. Magnesium, tillsammans med äppelsyra (en fruktsyra som finns naturligt i äpplen) föreslås ofta för personer med fibromyalgi, eftersom det både behövs för produktion av energi i cellerna i form av adenosintrifosfat (ATP).
En dubbel-blind studie undersökte effektivitet och säkerhet av magnesium (50 mg tre gånger dagligen) och äppelsyra (200 mg tre gånger dagligen) hos 24 personer med fibromyalgi. Efter 4 veckor var den magnesium / äppelsyra kombination inte effektivare än placebo.

Deltagarna fick senare 6 månaders kombinationen i större doser (upp till 300 mg magnesium och 1200 mg äppelsyra per dag) i 6 månader. Den här gången resulterade kombinationen i en signifikant förbättring av smärta och ömhet, men ytterligare studier behövs.

Höga doser av magnesium kan orsaka diarré, illamående, aptitlöshet, muskelsvaghet, andningssvårigheter, lågt blodtryck, oregelbunden hjärtrytm, och förvirring. Det kan interagera med vissa läkemedel, till exempel för benskörhet, högt blodtryck (kalciumantagonister), samt vissa antibiotika, muskelavslappnande och diuretika.


3) Vitamin D
Fibromyalgi och generaliserad smärta och värk som inte uppfyller de diagnostiska kriterierna för fibromyalgi har tillskrivits som D-vitaminbrist av vissa forskare. Till exempel undersökte en stor tysk studie 994 människor och fann ett starkt samband mellan låga D-vitaminnivåer och högre smärtor av allmän ben och / eller muskelvärk och smärta.

En studie som publicerades i Mayo Clinic Proceedings undersökte 150 personer med ihållande, icke-specifik muskuloskeletal smärta i Minnesota. Forskarna fann att 93% av dem hade bristfälliga nivåer av vitamin D.

I en annan studie har D-vitaminnivåer bedömas i 75 personer som uppfyllde American College of Rheumatology kriterier för fibromyalgi. Även om det fanns något samband mellan D-vitaminnivåer och muskuloskeletala symptom, var D-vitaminbrist kopplade till ångest och depression hos personer med fibromyalgi.


4) 5-Hydroxytryptophan (5-HTP)
Tillägget 5-HTP är tänkt att fungera genom att öka nivåerna av signalsubstansen serotonin i hjärnan. Det finns preliminära belägg för att det kan minska antalet ömma punkter hos personer med fibromyalgi.

En dubbelblind, placebokontrollerad studie har tittat på 5-HTP eller placebo i 50 personer med fibromyalgi. Efter fyra veckor, hade personer som tar 5-HTP en signifikant förbättring av smärta, antalet ömma punkter, stelhet, ångest, trötthet och sömn. Biverkningar var milda och övergående.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar