tisdag 26 april 2011

Mentol och Chili mot smärta

Läkare runt om i världen har använt naturligt förekommande ämnen för att minska smärta i hundratals år. De två viktigaste ingredienser som använts för smärtlindring är capsaicin och mentol. Dessa aktiva ingredienser finns ofta i smärtstillande krämer och geler, men kan också användas med roll-on eller spray. Capsaicin är det heta ämnet i chilipeppar, medan mentol är den coola ämnet i pepparmyntsolja. Menthol är en vanlig ingrediens i många produkter vi använder dagligen, t.ex. tandkräm, tuggummi och munvatten. När den appliceras på huden minskar känslan av smärta.

Verkningsmekanism

Traditionellt var det tänkt att dessa ämnen minskade smärta genom en "counter-irriterande" mekanism. Det är viktigt att komma ihåg att upplevelsen av smärta i huvudsak är ett meddelande sänt från delar av kroppen till hjärnan, så att vi känner känslan av smärta. Counter-irriterande teorin var baserad på att det verksamma ämnet faktiskt "irriterade" huden för att skapa en reaktion som neutraliserar smärtans signal innan den når hjärnan. Detta skulle fungera så att hudirritationen stimulerar vissa nervtrådar (större nervtrådar) som skulle skicka mer information än de mindre och medelstora nervtrådarna som bär smärtsignaler, och huvudsakligen blockera smärtans signal från att nå hjärnan. Detta kallas porten-reglerteknik och är en gängse uppfattning av smärtlindring.

Klassisk forskning om mentol har visat att lokal applicering kommer att öka kutana blodflödet och öka smärtgränsen (tolerans mot smärta). Denna forskning stödde teorin att mentol, i synnerhet agerat som en "counter-irriterande."

Nyligen spännande forskning har kastat tvivel på den counter-irriterande funktionen som den enda mekanismen för smärtlindring för utvärtes smärtstillande medel som innehåller capsaicin och mentol. Forskare har visat att mentol faktiskt kan stimulera de mindre diameternas nervfibrer, snarare än den större diameternas fibrer. Samtidigt som forskare är inte redo att helt förkasta den Counter-irriterande mekanismen och teorin om denna, kan dessa nya upptäckter hjälpa till att ompröva hur patienter med kronisk smärta behandlas och erbjuda ännu bättre alternativ för att hjälpa patienter med alla typer av smärta.

Kliniker har noterat att många patienter med kronisk smärta också lider av temperaturkänslighet. Forskare har visat att det finns en koppling mellan kronisk smärta och temperatur ("termisk") sensation, särskilt eftersom dessa två uppfattningar har liknande banor till hjärnan i ryggmärgen. Därför, när lokal smärta blir kronisk (som varar mer än en månad), blir smärtan "centraliserad" i det centrala nervsystemet, det vill säga uppfattningar vi har av smärta styrs mer av hjärnan än av faktiska platsen för smärtan i sig.

Forskare upptäckte att specialiserade proteinreceptorer i nerver som är känsliga för capsaicin och känslan av värme i vår hjärna. Dessa receptorer kallas "övergående receptor protein" eller "TRP" kanaler, och de hjälper till att ge oss vår känsla av temperaturen. Därför är de kända som "värmekänsliga" receptorer.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar