torsdag 14 april 2011

Textilfärger kan ge muskel och ledvärk

Färgämnen och kemisk känslighet
De två viktigaste frågorna och problemen för personer med kemisk känslighet som köper kläder är färgämnen och plaggens efterbehandling. Ytbehandlingar för skrynkelfria, fläcktåliga, flamskyddade, anti-svamp, anti-bakteriell, anti-statisk, lukt-resistenta, krympfria, mjukgörare, och andra behandlingar som gör textilierna lättskötta tillämpas på nya kläder och de kan vara särskilt skadliga för personer med kemisk känslighet , vilket egentligen är vi alla - det är bara graden av känslighet som varierar.

Konventionella kläders färgämnen och plaggen som tillverkas kan orsaka en mängd olika hälsoproblem för kemiskt känsliga personer, från hudutslag, huvudvärk, problem att koncentrera sig, illamående, diarré, trötthet, muskel-och ledvärk, yrsel, andningssvårigheter samt oregelbunden hjärtrytm. Till symtomen hos barn hör röda kinder och öron, mörka ringar under ögonen, hyperaktivitet eller inlärningsproblem.

Det är ofta färgämnets fixeringsvätska som används för att binda färg färg på tyget som orsakar mest problem. Tyvärr har tungmetaller ofta använts i färgens fixeringsmedel och även i färgämnena. Giftiga kemikalier som finns ibland i färgningsprocessen inkluderat.

Dioxin - är cancerframkallande och ger eventuellt hormonstörningar.
Giftiga tungmetaller som krom, koppar och zink - kända cancerframkallande ämnen.
Formaldehyd -  misstänkt cancerframkallande;
Azofärgämnen grupp III A1 och A2 - som avger cancerframkallande aminer.

Eftersom kläder kommer i långvarig kontakt med huden tas giftiga kemikalier upp genom huden, speciellt när din kropp är varm och porerna öppna för att tillåta svettning. När de absorberas av människor, tenderar tungmetaller att ackumuleras i lever, njure, ben, hjärta och hjärna. Effekterna på hälsan kan vara betydande när höga halter av ackumulering uppnås. Effekten är särskilt allvarligt hos barn på grund av effekter på tillväxt och på deras låga kroppsvikt.

Giftiga kemikalier från färgämnen skapar även allvarlig miljömässig förödelse. Stora mängder vatten används för att spola ner konventionella syntetiska färgämnen från kläder och detta avloppsvatten måste sedan behandlas för att avlägsna tungmetaller och andra giftiga kemikalier innan den kan returneras till vattensystem, avlopp och floder. Åtminstone det är vad som ska hända.

De flesta plagg tillverkas i utvecklingsländer där föroreningskontrollerna ofta är släpphänta eller obefintliga. Utsläpp från stora mängder av textilproducenter går rakt ut floder där flodvattnet kan vara ljust grönt en dag och gult nästa. Utvecklingsländerna saknar också  standarder och tillämpning vid användning av giftiga kemikalier i färgämnen och färdiga plagg.

Ofärgade, är naturligt färgade kläder och de är de sundaste alternativen. Detta innefattar färg-odlad bomull och naturlig ull samt alpacka. Färg-odlad bomull har ett begränsat antal färger. Nyanser av blått, grönt, brunt och lila är den vanligaste färgen hos odlad bomull.

Lågintensiva färgämnen
Upptagningen eller absorptionshastigheten av lågintensiva färgämnen är minst 70%, vilket skapar mindre avrinning avloppsvatten och därmed en mindre påverkan på miljön.
Senaste framstegen har skapat fiber-reaktiva färgämnen med färger som är ljusare och rikare, och de ger utmärkt färgbeständiga egenskaper. De innehåller inga tungmetaller eller andra kända giftiga ämnen, och de uppfyller alla Europeiska unionens kriterier för att vara ett miljövänligt pigment. Men fortfarande är det faktiska färgämnet i nästan alla skonsamma fiber-reaktiva färgämnen fortfarande gjorda av syntetiska petrokemiska produkter.

Naturliga färgämnen.
Tvärtemot vad många anser, är naturliga färgämnen ofta varken säkrare eller mer miljövänliga än syntetiska färgämnen. De är mindre permanenta, svårare att tillämpa, tvättas ut lättare, och innebär ofta användning av mycket giftiga betmedel. Men inte alla betmedel är lika giftiga, och tanken på naturliga färgämnen är estetiskt tilltalande. Enligt Paula Burch, PhD. Betmedel bidrar dessa till att göra färgen färgäkta genom kemisk bindning av färgen på tyget. Dr Burch skriver att "några naturliga färgämnen, till exempel hematein från ved, är själva betydligt giftiga. Naturligtvis är färgens möjligheter betydligt mer begränsad än med syntetiska färgämnen."

Liten påverkan på miljön har fiber-reaktiva färgämnen som hos färgen som används av många ekologiska klädetillverkare som vill ha en mångsidig palett av starka färger. Beroende på arten och graden av deras kemisk känslighet, kan personer med mild kemisk känslighet ofta bära ekologiska kläder med fiber-reaktiva färgämnen. Ofärgade eller naturligt färgade tyger är det bästa valet för personer som reagerar på fiberreaktiva färgämnen eller som bara vill ha rena tyger mot kroppen. 


1 kommentar:

  1. En ny blogg har öppnat som tar upp moderna sjukdomar och kopplingarna till spannmålet.

    http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/gluten-kallan-till-vara-moderna.html

    SvaraRadera