lördag 2 april 2011

Värmekudde fungerar vid smärta

Den gamla talesättet att värme lindrar buksmärtor, såsom kolik eller mensvärk, är vetenskapligt bevisat av en UCL (University College London) vetenskapsman, som kommer att presentera resultaten vid den fysiologiska Societys årliga konferens anordnad av UCL.
Dr Brian King, från UCL institutionen för fysiologi, ledde den forskning som finns om den molekylära grunden för teorin om att värme, såsom den från en varmvattenflaska eller en värmekudde läggs på huden, ger befrielse från inre smärtor, såsom ont i magen, under upp till en timme.

Dr King sade: "Smärtan av kolik, cystit och menstruationssmärtor orsakas av en tillfällig minskning av blodflödet till ihåliga organ såsom tarm eller livmoder, vilket skapar lokal vävnadsskada och aktiverar smärtreceptorer.

"Värmen inte bara erbjuder komfort och har en placeboeffekt - det deaktiverar faktiskt smärtan på molekylärnivå på ungefär samma sätt som läkemedels smärtstillande effekter. Vi har upptäckt hur denna molekylära process fungerar. "
Om värme över 40 grader appliceras på huden i närheten av där den inre smärtan känns slås värmereceptorerna på vid platsen för platsen för skadan. Dessa värmereceptorer i sin tur blockerar effekten av kemiska budbärare som orsakar smärta.
Det visade sig att värmenreceptorn, som kallas TRPV1, kan blockera P2X3 smärtreceptorer. Dessa smärtreceptorer aktiveras av ATP, kroppens energikälla, när den släpps från skadade och döende celler. Genom att blockera smärtreceptorer ska TRPV1 kunna stoppa den smärta som känns i kroppen.

Dr King till: "Problemet med värmen är att den bara kan ge tillfällig lindring. Tyngdpunkten i framtida forskning kommer att fortsätta att vara upptäckt och utveckling av läkemedel för smärtlindring som blockerar P2X3 smärtreceptorer. Vår forskning bidrar till en samling av verk som visar att P2X3 receptorer är nyckeln till utvecklingen av läkemedel som kommer att lindra invalidiserande inre smärta. "

Läs mer


Läs mer om alternativa behandlingsmetoder vid stress och smärta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar