tisdag 5 april 2011

Kinesisk matterapi

Kinesisk matterapi är en metod för helande med hjälp av naturliga livsmedel i stället för läkemedel.

Terapin är en form av traditionell kinesisk medicin, även kallad kinesisk nutritionsbehandling. Det är särskilt populärt bland den kantonesiska befolkningen som tycker om långsamt kokta soppor. En av de mest kända är vanligen en rissoppa som går under många namn, inklusive congee och Jook. Detta är en traditionell frukost för asiatiska människor över hela världen. Congeerecepten varierar oändligt, beroende på önskade hälsofördelar och på smaken.

Kinesisk mat terapi går tillbaka så tidigt som 2000 f Kr. God dokumentation finns endast sedan runt 500 f Kr. Den gula kejsarens klassiker of Internal Medicine, även känd som Huangdi Neijing, som skrevs omkring 300 f.Kr., var viktigast och ligger till grund för kinesisk matterapi. Den klassificeras av fyra livsmedelsgrupper, fem smaker och av deras natur och egenskaper.

Tankarna om yin och yang används inom området för mat och matlagning. Yanglivsmedel tros öka kroppens värme (t.ex. höja ämnesomsättningen), medan Yinlivsmedel tros minska kroppens värme (t.ex. sänka ämnesomsättningen). Som en generalisering kan sägas att  Yanglivsmedel tenderar att vara tät i livsmedelsenergin, särskilt energi från fett, medan Yinmat tenderar att ha hög vattenhalt. Det kinesiska idealet är att äta båda typerna av livsmedel för att hålla kroppen i balans. En person som äter för mycket Yangmat kanske lider av akne och dålig andedräkt medan en person som äter för mycket Yin föda kan vara slö eller ha blodbrist.
Den Yin Yang typ varje enskild person tillhör avgör hur mottaglig personen är av dessa effekter från maten. En neutral person är i allmänhet frisk och kommer att ha starka reaktioner på dessa effekter först efter överkonsumtion av vissa typer av mat. En yangtyp kan normalt äta alla yintyp livsmedel utan att detta ger en sjuk effekt, men kan lätt få en näsblödning av liten mängd yangtyp mat. En Yintyp person är oftast mycket ohälsosam och reagerar mycket starkt av antingen yin eller yang mat. Näringsrik mat sägs krävas för att en yinperson ska återfå sin hälsa.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar