lördag 16 april 2011

Ät rätt för din blodgrupp

Följ en kost som är avsedd speciellt för din blodgrupp och du går ner i vikt, känner sig friskare och minskar risken för många sjukdomar.Åtminstone är det vad Dr Peter D'Adamo, naturläkare och skapare av Blood Type Diet påstår i sin bok Ät rätt för din blodgrupp.
Så vad är teorin baserad på?
Dr D'Adamo anser att vår blodgrupp bestämmer hur våra kroppar hanterar olika näringsämnen. Hans teori bygger på tanken att varje blodgrupp har sin egen unika antigenmarkör (en substans som kroppen uppfattar som främmande) och denna markör reagerar kraftigt med viss mat, vilket leder till allehanda potentiella hälsoproblem. Dessutom tror han att halterna av magsyra och matsmältningsenzymer är kopplade till din blodgrupp. Följaktligen, säger han, genom att följa en diet som utformats speciellt för din blodgrupp smälter kroppen och absorberar mat mer effektivt, vilket leder till att du förlorar vikt.Han  anser att eftersom blodgrupperna har utvecklats vid olika tidpunkter i historien ska vi äta en kost baserad på de typer av livsmedel våra förfäder normalt åt när vårt blodtyp uppkom.När utvecklades blodgrupperna?

Blodgrupp O var den första blodgrupp som kan identifieras, även om detta är något av en gissning. Vi pratar om våra jägare och samlande förfäder som levde 50.000 f.Kr.  Dr D'Adamo anser att eftersom vår typ O förfäder överlevt och frodades på en hög proteinhalt, kött-baserad kost, är det den typ av kost blodgrupp O bör följa även nu.Sedan kom blodgrupp A, någon gång runt 15.000 f.Kr. Vid denna tid började våra förfäder att bosätta sig i jordbrukstyp samhällen i stället.

Skapandet av blodtyp A vid den här tiden betydde våra förfäder gick över till en mer vegetarisk kost. Och återigen, rekommenderar Dr D'Adamo att blodgrupp A idag bör följa en vegetarisk diet.

Blodgrupp B utvecklades förmodligen runt 10,000 f.Kr. tack vare våra nomadiska förfäder. De lämnade sina gårdar och började vandra runt  jorden, flyttade från plats till plats. Enligt Dr D'Adamo's teori bör denna blodgrupp äta en varierad kost som består av de flesta livsmedel inklusive kött, mejeriprodukter, spannmål och grönsaker.

Slutligen kom blodgrupp AB, som utvecklats just för 1000 år sedan. Dr D'Adamo anser att denna blodgrupp hjälpt våra förfäder att göra övergången till modern tid. Vilket innebär att personer med blodgrupp AB kan äta en blandning av de livsmedel som lämpar sig för både blodgrupp A och blodgrupp B.


Mer om alternativa sätt att behandla sjukdomar här


Läs mer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar