söndag 17 april 2011

Kakao hjälper mot smärta

Kakao är redan känt för att sänka blodtryck och för att göra blodet mer lättflytande. Nya studier visar även att kakao innehåller flera bioaktiva ämnen som främjar vakenhet, minskar smärta och främjar välbefinnande.Exempel på dessa ämnen är  teobromin, koffein, tyramin och. Tryptofan, en essentiell aminosyra, minskar ångest genom att producera signalsubstansen serotonin, endorfiner, kroppens naturliga opiater, som minskar känsligheten för smärta.

I kakao finns det mindre koffein än det finns i en kopp kaffe. Det finns ungefär 30 mg koffein i din genomsnittliga chokladkakan, medan en kopp kaffe innehåller 100 -150 mg.
Anandamid, som finns i kakao fungerar som som en cannabinoid och främjar avslappning. Namnet kommer från sanskrit och betyder "lycksalighet", Anandamid är ett endorfin som naturligt produceras i kroppen efter träning. Det har bara upptäckts i en enda växt, kakaobönan. Anandamid är känt som ”lyckoämnet” eftersom det frigörs i kroppen när vi är lyckliga. Dessutom innehåller kakao ett enzym som tar ner kroppens förmåga att bryta ner anandamid. Det betyder att när vi äter kakao kan naturligt anandamid och kakao anandamid stanna kvar i kroppen längre och alltså få oss att må bra längre.
 
Cannabinoider är ämnen som efterliknar marijuana. Kemikalien i marijuana som gör att människor "höga" - tetrahydrocannabinol (THC) - binder till vissa receptorer i hjärnan. Den anandamid som finns i choklad kan binda till samma receptorer och ger en känsla liknande den som gör oss "höga".

Antioxidant effekt

Studier visar att kakao, mörk choklad och mjölkchoklad har högre Oxygen Radical absorptionsförmåga (ORAC) värden än många vanliga livsmedel, såsom plommon och blåbär. ORAC-värden mäter hur kraftfull en antioxidant i ett ämne är. En antioxidant är ett ämne som hämmar oxidation eller reaktioner som främjas av syre och peroxider, och som skyddar den levande kroppen från de skadliga effekterna av fria radikaler. Exempel inkluderar betakaroten, vitamin C, och alfa-tokoferol.

Mörk choklad har mer än 13.000 ORAC enheter och mjölkchoklad har cirka 6.700, enligt Choklad Manufacturers Association i McLean, Virginia. Osötat kakaopulver börjar med nästan dubbelt så mycket antioxidanter som mörk choklad, men när det är utspädd med vatten eller mjölk och socker, för att göra varm choklad, rasar innehållet av flavonoid till ca hälften av mjölkchoklad.
Slutsats
Ät mörk choklad med gott samvete och njut!


Ladda ner ett häfte med tips om alternativa behandlingsmetoder här

Läs mer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar