torsdag 28 april 2011

Alternativa läkemedel mot smärta

Det finns idag naturliga alternativ till smärtstillande läkemedel. Från örter som angriper inflammation till teknik som utnyttjar hjärnans anmärkningsvärda helande krafter. Naturen erbjuder många behandlingar för sjukdomar som artrit, fibromyalgi, och även muskelvärk.

Här kan du läsa om några naturläkemedel som kan förstärka eller ersätta konventionella mediciner, och ge dig ett lyckligare, friskare och smärtfriare liv.

Capsaicin: För artrit, bältros, eller neuropati
En aktiv komponent i chilipeppar, capsaicin, som tillfälligt lindrar smärtbenägna receptorer i hudens nerver som kallas C-fibrer. Ömhet minskar i 3 till 5 veckor och nästan 40 procent av artritpatienterna säger att capsaicin har minskat deras smärta med hälften efter att ha använt en aktuell dos capsaicin under en månad, och 60 procent av neuropatipatienterna uppnådde samma efter 2 månader, enligt University of Oxfords studie. Patienter vid New England Center med huvudvärk minskade sin migrän och Hortons huvudvärk minskade i intensitet efter applicering av capsaicinkräm inuti näsborrarna.

För artrit eller neuropati, prova 0,025 procent eller 0,075 procent capsaicin i t.ex. grädde upp till fyra gånger dagligen, ett bra resultat kan ta upp till 2 veckor, säger Philip Gregory, PharmD, professor vid Creighton University. Men forskning om capsaicin och huvudvärk är begränsad - och förvänta dig inte ett alltför snabbt resultat. De capsaicinbaserade läkemedel som finns idag som passar bättre för mer akuta problem, som en öm muskel eller en uppflammande artritsmärta, än vardaglig smärta och stelhet.

InflaThera eller Zyflamend: För artrit
Båda märkena innehåller ingefära, gurkmeja, och basilika, som alla har anti-inflammatoriska egenskaper. Gurkmeja (en curryingrediens) kan vara det bästa. En av komponenterna, curcumin, underlättar inflammatoriska tillstånd som reumatoid artrit och psoriasis, enligt Metodistkyrkans Research Institute i Indianapolis. Forskare testar nu Zyflamend i RA-patienter, men vissa experter är redan sålda: "Varje ört har sin egen vetenskaplig databas av bevis, säger James Dillard, MD, författare till" The Chronic Pain Solution. "

Arnica - Slåttergubbe: För akut skada eller svullnad efter operation.
Denna ört kommer från en europeisk blomma, och även om dess helande mekanism ännu är okänd så har den naturliga anti-inflammatoriska egenskaper. Att inta oralt homeopatisk arnika efter en tonsillektomi minskar smärtan, säger brittiska forskare, och tyska läkare konstaterade att den minskar kirurgirelaterade knäsvullnader.

Använd homeopatisk slåttergubbe som ett komplement till is, örter, eller konventionell smärtmedicin, föreslår Guiltinan. Gnid Arnicasalva på blåmärken eller spända muskler, eller ta det i form av droppar i ett glas vatten.
 


Aquamin: Vid artros
Vad vetenskapen säger: Det röda tångpreparatet är rikt på kalcium och magnesium. En preliminär klinisk studie visade att det har ingredienser som kan minska ledinflammation eller hjälpa till att bygga upp ben, säger David O'Leary av Marigot, Aquamin's Irish tillverkare. I en studie av 70 frivilliga publicerats i Nutrition Journal, minskade Aquaminanvändare artritsmärtan med 20 procent på en månad, och hade mindre styvhet än patienter som tog placebo.




Fiskolja: För ledvärk från artrit eller autoimmuna sjukdomar
Bra fiskolja bryts ned till hormonlika kemikalier som kallas prostaglandiner som minskar inflammation. I en studie var det cirka 40 procent av patienter med reumatoid artrit som tog torskleverolja varje dag, de kunde sänka sina medicinanvändning med mer än en tredjedel, rapporterade skotska forskare nyligen. Personer med nack-och ryggsmärtor har klarat sig ännu bättre: Efter ca 10 veckor, har nästan två tredjedelar kunna sluta ta smärtstillande helt, vid en University of Pittsburgh studie.


Med 1.000 mg är det bevisat att det hjälper ditt hjärta, men dosen behöver höjas för att hjälpa vid smärta. Vid artros, försök med 2.000 till 4.000 mg dagligen, för reumatoid artrit och autoimmuna sjukdomar som förknippas med ledvärk anses en mycket högre dos av uppemot 8.000 mg dagligen behövas - men fråga din läkare om ett så stort intag först, säger Tanya Edwards, MD, medicinsk direktör vid Cleveland Clinics centrum för integrativ medicin. Läs näringsvärdesdeklarationen noggrant! Doseringen avser mängden av omega-3 i en kapsel, inte andra ingredienser.
Metylsulfonyl-metan (MSM): Vid artros
MSM härrör från svavel och kan förhindra broskdegeneration, säger vetenskapsmän vid University of California, San Diego. Människor med artros i knän som tog MSM hade 25 procent mindre smärta och 30 procent bättre fysisk funktion vid slutet av en 3-månaders period vid Southwest College. Indiska forskare har också funnit att MSM fungerade bättre när de kombineras med glukosamin.

Läs mer

Gratis häfte om alternativa behandlingsmetoder hittar du här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar