fredag 8 april 2011

Titta dig smärtfri

Bara att titta på sin kropp minskar smärta, visar ny forskning av vetenskapsmän från UCL (University College London) och University of Milano-Bicocca, Italien.

Detta publicerades i tidskriften Psychological Science, och forskning visar att genom att titta på din hand minskar smärtan som upplevs när en varm objekt kommer i kontakt med huden. Dessutom beror graden av smärta på hur stor handen var – ju större den var desto större blev effekten av smärtlindring. (Se förklaring nedan)

Flavia Mancini, den första författare till studien, säger: "Den bild som hjärnan formar av vår egen kropp har en stark effekt på den upplevda graden av smärta. Dessutom påverkar det hur kroppen är representerad i graden av upplevd smärta."

Under experimentet hade 18 deltagare en värmesond placerad på sin vänstra hand. Temperaturen ökades successivt, och deltagarna stoppade värmen genom att trycka på en fotpedal så fort de började att känna smärta. Forskarna använde en uppsättning av speglar för att manipulera vad deltagarna såg under experimentet. Deltagarna tittade alltid mot sin vänstra hand, medan de antingen såg sin egen hand, eller ett träföremål på handen plats.

Det visade sig att bara titta på handen minskade smärtans nivåer, smärtgränsen var cirka 3 ° C högre när man tittade på handen, jämfört med när man tittade på ett annat objekt.

Nästa gång använde teamet konkava och konvexa speglar som gjorde att handen förstorades eller förminskades. När handen sågs som i större format, tolererade deltagarna ännu större grad av värme från sonden innan de rapporterade smärta. När handen sågs som mindre än sin verkliga storlek, rapporterade deltagarna smärta vid lägre temperaturer än när de tittade på den i dess normala storlek.

Detta tyder på att upplevelsen av smärta uppstår i delar av hjärnan som representerar storleken på kroppen. Forskarna "visuella trick" kan ha påverkat hjärnans rumsliga kartor över huden. Resultaten tyder på att behandling av smärta är nära kopplad till dessa brainmaps av huden.

Professor Patrick Haggard sade: "Många psykologiska behandlingsmetoder för smärta har fokus på smärtsamma stimuli, exempelvis genom att ändra förväntningarna, eller genom att lära sig distraktionstekniker kan man tänka bortom den stimulans som orsakar smärta.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar