söndag 30 januari 2011

Yoga mot stress

Det är väl känt att stress kan skapa sjukdomar. Stressrelaterade sjukdomar som yrselattacker, ångest, spänningstillstånd, sömnlöshet, nervositet och muskelkramper kan resultera i kroniska hälsoproblem när vi utsätts för ständig stress. Det finns mycket effektiva holistiska metoder för att hantera inflytandet av stress.

Stressade individer bär en hel del fysiska spänningar i kroppen. I dessa fall kan yoga vara mycket effektivt. Fördelarna med yogaställningar, andningsövningar och meditation  är att de gernökad kroppsmedvetenhet, minskad muskelspänning och ökad samordning mellan sinne och kropp. Det hjälper oss att batter hantera stress och ger en övergripande känsla av välbefinnande.

Många terapeutiska traditioner och modern medicinsk forskning talar om den intima relationen mellan våra andningsmönster och vår fysiska, känslomässiga, mentala och andliga hälsa. De har visat hur effektiv och rätt utförd andning inte bara ökar livslängden och stöder vårt allmänna välbefinnande utan även  hjälper vid medicinska tillstånd som astma, dålig matsmältning, insomnia, låg energi, högt blodtryck, ångest, panikattacker, hjärt-sjukdomar, och vid många andra problem.

Varje inandning, syre (ren luft) utlöser omvandlingen av näringsämnen till bränsle. Med varje utandning koldioxid (giftig luft) rensar kroppen. Närvaro av syre renar blodet och hjälper till att stärka varje cell. Tillräcklig mängd syre krävs för att bibehålla vitaliteten i våra kroppsorgan.

Under normala förhållanden följer kroppen ett naturligt andningmönster som är långsamt och djupt. Under stress blir andningen snabb och ytlig. Med begränsad andning blir syresättningen begränsad. Lungorna kan inte  andas ut den de koldioxidrika luften och toxiner lagras i kroppen. Under stress kan även stela muskler begränsa blodcirkulationen. Så kommer ännu mindre syre in I kroppen och färre gifter ut ur kroppen. Det påverkar förnyelsen av cellerna. Medicinska studier visar att syrefattiga celler är de största bidragande faktorerna till cancer, immunitetbrist, hjärtsjukdomar och stroke. Andning påverkar också vårt sinnestillstånd och därmed även vårt vårt tänkande.

När andningen är långsam och djup får lungorna arbeta mer. Ökad syresättning renar blodet och stimulerar friska fungerande celler, körtlar och muskler. Därför är ett reglerat och uppmärksam andningsmönster viktigt att upprätthålla. En annan positiv följd av medveten andning är dess lugnande effekt på känslor med minskad rädsla och ångest.


Läs mer här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar