torsdag 27 januari 2011

Fibromyalgi och meditationstekniker

Många personer med fibromyalgi har funnit att regelbunden meditation har bidragit till att minska deras fibromyalgisymtom. Men vad är "rätt sätt" att meditera? Finns det ens ett rätt sätt? Det finns många meditationsmetoder som du kan använda för att hjälpa till att minska dina symtom och din stress. Här är tre av de vanligaste typerna av meditation för fibromyalgiker som hjälper dig att få minskas smärta.

Koncentrationsmeditation är en av de enklaste formerna av meditation. Det innebär att fokusera uppmärksamheten på ett enda objekt, såsom ett ljus, blomma, eller staty. Det objekt som du koncentrerar dig på bör placeras i siktlinjen men inte alltför långt bort från dig. Låt dina ögon och uppmärksamhet fokusera på objektet. Medan du fokuserar, kommer du att få slumpmässiga tankar. När du blir medveten om dessa tankar dra då försiktigt din koncentration tillbaka mot objektet. Försök att göra detta i tio minuter, två gånger om dagen.

Mindfulness meditation är en av de mest effektiva typerna av meditation, och den är lätt och roligt att utföra. Sitt eller ligg i en bekväm ställning och halvslut dina ögon. Inte blunda helt - istället mjuka upp din blick något. Låt ditt sinne ta in alla aspekter av din omgivning, inklusive ljud, lukter och bilder, men inte koncentrera sig på något särskilt. Fokuserar i stället på att njuta av dessa känslor och acceptera din omgivning för vad den har att erbjuda. Prova att öva detta en gång om dagen i ca 20 minuter.

Transcendental meditation har många anhängare och är bra för att främja vila, sömn och inre frid. Sitt ner i en bekväm ställning och blunda. Upprepa tyst ett ljud (kallas ett mantra), om och om igen. Detta ljud bör vara meningslöst, men den bör också känna lugnande att säga. Med varje repetition ska ljudet bli tystare och tystare, tills du lämnas i fred med bara dina tankar. Transcendental meditation bör praktiseras i femton minuter, två gånger om dagen.

Här hittar du en specialanpassad Mindfulnessmeditation för smärta

Läs mer om alternativa smärtlindrande metoder här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar