fredag 5 augusti 2011

Vitaminer mot stress

Följande vitaminer och mineraler är avgörande för stresshantering: 
B1 tiamin, Tiamin (vitamin B-1) hjälper kroppens celler att omvandla kolhydrater till energi. Det är också viktigt för ett fungerande hjärta, för muskler och nervsystem.
Tiamin finns i berikat bröd, flingor, pasta, fullkorn (särskilt vetegroddar), magert kött (särskilt fläsk), fisk, torkade bönor, ärtor och sojabönor.
Mejeriprodukter, frukt och grönsaker har inte särskilt högt värde av  tiamin, men när de konsumeras i stora mängder blir de en betydande källa.

B2 riboflavin
Riboflavin (vitamin B-2) arbetar med de andra B-vitaminerna. Det är viktigt för kroppens tillväxt och röda blodkroppar och hjälper till att frigöra energi från kolhydrater.
Magert kött, ägg, baljväxter, nötter, gröna bladgrönsaker, mejeriprodukter och mjölk ger riboflavin i kosten. Bröd och spannmål är ofta berikade med riboflavin.
Eftersom riboflavin förstörs av ljus, bör livsmedel med riboflavin inte förvaras i glasbehållare som utsätts för ljus.

B3 niacin
Niacin hjälper funktionen i matsmältningssystemet, hud och nerver. Det är också viktigt för att omvandla mat till energi.
Niacin (kallas också vitamin B-3) finns i mejeriprodukter, fågel, fisk, magert kött, nötter och ägg. Baljväxter och berikat bröd och spannmål levererar också en del niacin.

B5 Pantotensyra
Pantotensyra är nödvändigt för metabolismen av mat. Det är viktigt i syntesen av hormoner och kolesterol. Kolesterol behövs i kroppen för  väl fungerande cellmembran, särskilt i hjärnan.
Pantotensyra och biotin finns i livsmedel som är bra källor till B-vitaminer, inklusive ägg, fisk, mjölk och mjölkprodukter, hela korn spannmål, baljväxter, jäst, broccoli och andra grönsaker i kålfamiljen samt i nötkött.

B6 pyridoxin
Vitamin B-6 spelar en roll i syntesen av antikroppar i immunförsvaret. Antikroppar behövs för att bekämpa många sjukdomar. Vitamin B-6 hjälper till att upprätthålla normal nervfunktion och fungerar också i bildandet av röda blodkroppar. Det krävs också för de kemiska reaktioner som behövs för att smälta proteiner. Ju högre proteinintag, desto mer behov av vitamin B-6.
Vitamin B-6 finns i bönor, nötter, baljväxter, ägg, kött, fisk, fullkorn, och berikat bröd och spannmål.

Omega 3 fettsyror (fiskolja)
Omega-3 fettsyror är en form av fleromättat fett som kroppen tar upp från maten. Omega-3 (och omega-6: or) kallas essentiella fettsyror (EFA) eftersom de är viktiga för god hälsa. Kroppen kan inte göra dessa fettsyror på egen hand så omega-3 måste komma från mat. Dessa olika typer av syror kan erhållas i livsmedel som kallvattenfisk inklusive tonfisk, lax och makrill. Andra viktiga omega 3-fettsyror finns i mörkgröna bladgrönsaker, oljor linfrö och vissa vegetabiliska oljor. Omega-3-fettsyror har visat sig vara bra för hjärtat. Positiva effekter är anti-inflammatoriska och anti-blodproppar effekter, att sänka kolesterol och triglycerider, och det minskar blodtrycket. Dessa fettsyror kan också minska riskerna och symptom för andra sjukdomar inklusive diabetes, stroke, reumatoid, artrit, astma, inflammatorisk tarmsjukdom, ulcerös kolit, vissa cancerformer och depression.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar