tisdag 9 augusti 2011

Kroppskanning - genvägen till avspänning

När du är är stressad är det vanligt att stressen i kroppen ger uttryck i spända axlar, ytlig andning och/eller smärta. När vi är mycket stressade kan vi känna fysiskt obehag, men inte vara medvetna om det med våra känslor. I förlängningen ger det ofta smärta i olika delar av kroppen.
En meditation med kroppskanning är en metod som kan utföras dagligen eller till och med flera gånger om dagen, och kan hjälpa dig att lära dig att identifiera vad du känner och där du känner det, och lära sig att släppa stressen i din kropp och själ. Det är ett mycket effektivt sätt att slappna av och är perfekt innan du ska somna.

Gör så här:
1. Sitt eller ligg bekvämt  och slappna. Låt din andning sakta ner och börja andas ner i magen i stället för ner i bröstet. 

2. Starta med huvudet, märker du någon spänning? Känner du smärta någonstans? En känsla av koncentrerad "energi" kring ett visst område? Stanna där i en minut och notera vad du känner.

3. Om du känner några obehagliga känslor, fokusera på dem. Andas in i dem, och se vad som händer.  Håll din medvetenhet om den känslan för en liten stund, bara stanna och var närvarande.

4. Flytta sedan ner till din hals, och upprepa skanningen. Känn efter om det finns något i bröstet, någon smärta eller tryck. Andas in i de områden som du märker är spända eller smärtar och stanna en stund.

5. Fortsätt skanna varje område av kroppen, gå från topp till tå. Notera hur du känner dig, där din stress känns mest och vilka känslor du upplever som följd av det. Andas och koppla av. Detta kan hjälpa dig släppa spänningar i din kropp nu, och vara mer medveten om det i framtiden så att du kan släppa det då också.

Tips:
1. Praktisera denna kroppskanningsmeditation som helst när du känner stress, en eller flera gånger under dagen.

2. Om du inte har mycket tid, kan du göra en förkortad version av meditationen genom att bara sitta och lägga märke till någon plats i kroppen där du bär på spänning, snarare än att flytta grupp efter grupp. Detta kommer att bli lättare när du övat meditationen regelbundet.




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar