onsdag 10 augusti 2011

Enkel andningsövning för bättre hälsa

När var sista gången du andades på rätt sätt?
Verkar det som en konstig fråga? Du andas ju hela tiden, utan att ens tänka på det. Men medan våra kroppar andas utan att vi tänker på det andas de flesta av oss faktiskt inte på rätt sätt. De flesta av oss andas med korta, ytliga andetag. Ytlig andning över tid kan bidra till känslor av depression, stress och ångest. Att bli medveten om dina andetag genom riktade övningar i yogaandning kan förhindra många av dessa problem i kroppen.

Börja med att lägga märke till dina andetag
Innan du kan ta itu med dina andningsvanor, måste du bli medveten om dem. Stanna och ta en stund för att lyssna och observera din andning. Tar du långa, långsamma andetag? Eller andas du på ett kort och nästan rusade sätt? Andas du oftast i den övre delen av bröstet, eller rör sig din mage i en djup rytmisk rörelse med varje andetag?

När vår andning är kort och grund, och  ligger i den övre delen av vårt bröst och det är den typ av andning som uppkommer i samband med kamp eller flykt. När vi andas på detta sätt signalerar vi till vår kropp att den hotas. Och den naturliga reaktionen för kroppen är då att öka stressnivån.

Yoga i allmänhet och yogans andningsterapi i synnerhet, är en av de få former av "motion", som hjälper människor att bli mer medvetna om och fördjupa sina nuvarande andningsmönster. Resultatet är i allmänhet djupt avslappnande och lugnande, och det minskar känslor av depression och ångest.

En mycket enkel övning för att hjälpa dig fokusera på dina andetag är att placera händerna över magen och bröstet, med fokus på att helt enkelt känna din andning. Fokusera på inandning och utandning genom näsan. När du gör det kan du känna att dina andetag naturligt börjar bli långsammare, djupare och lugnare. Du kan arbeta på din andning när du sitter eller liggande på golvet med benen raka.

Försök att ta en stund varje dag när du fokuserar på din andning. Med tiden kommer du att känna av de positiva effekterna och den djupa andningen blir en vana.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar