tisdag 7 juni 2011

Andning mot smärta

Ny forskning visar att djupandning, som den som rekommenderas i yoga och meditation, kan sänka smärtnivåer både för friska människor och en del personer med fibromyalgi.

Personer med fibromyalgi, som också var deprimerade eller mer benägna att känna negativitet, känner sig inte bättre när de andas långsamt, medan de med en mer positiv syn rapporterade en förbättring. Forskarna säger att detta kan stödja teorin att smärta och känslor, som är nära besläktade i hjärnan, kan ha en ökad relation hos personer med fibromyalgi.
Andningsmönster hos fibromyalgipatienter

Andningsmönster är direkt relaterade till optimal kroppsställning. En djup rytmisk andning hjälper till att stödja ryggradsmusklerna. Ryggraden bildar en stark spalt som stöder utvidgningen av revbenen upp och ut. Ryggsträckarmuskeln går upp på varje sida av ryggraden och agerar som ”ledningar” för att stödja ryggraden och bröstkorgen. När hållningen är dålig tippas huvudet framåt och bröstet kollapsar. Felaktig arbetsställning begränsar förmågan att andas djupt. Det kollapsade bröstet sätter press på mellangärdet, som som i sin tur begränsar bröstkorgens möjligheter att expandera och krympa.

Andningsrörelser kan också begränsas av korta eller åtsittande magmusklerna. Kronisk smärta i ländryggen, bäcken eller buken påverkar också andningsmönstret eftersom detta begränsar rörligheten av mellangärdet. I själva verket hänger de flesta kroniska eller akuta smärtor, vilket liknar smärtan hos fibromyalgi, samman med onormal andning.

Fördelarna med diafragmaandning för fibromyalgi

Den använder de nedre loberna i lungorna och orsakar även expansion av alveolerna i lungorna för ett bättre utbyte av syre till kroppen.
Förbättrar lymfdränage från nedre lungorna.
Masserar lever, mage, tarmar och andra organ som ligger omedelbart under diafragman, förbättrar matsmältningens medhjälpande vidfibromyalgi.
Ger positiva effekter på hjärtfunktion.
Förbättrar syresättningen av blodet och cirkulationen vilket tar bort gifter ur kroppen.
Buken slappnar av.
Fördröjer svängningar i sinnet, vilket är en följd av fibromyalgi och hjälper till att hantera stress.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar