onsdag 8 juni 2011

Ashwagandha mot stress, dåligt minne och åldrande

Ashwagandha är en växt som länge har använts medicinskt. Det används i traditionell indisk och afrikansk medicin som en antiinflammatorisk medicin, för febernedsättning och mot infektionssjukdomar. Många tror att Ashwagandha kan vara effektiv när det gäller att stimulera immunförsvaret. Den verkar också för att hämma svullnad och för att stödja minnet och kan fungera som en allmän hälsotonic. Ashwagandha innehåller flavonoider. Flera studier under de senaste åren har visat att Ashwagandha har antiinflammatoriska egenskaper, verkar mot tumörer, har antistressegenskaper, är en antioxidant, ökar minnet, och har föryngrande egenskaper. Ashwagandha är vanligt förekommande i ayurvediska örtpreparat.

De verksamma beståndsdelarna i Ashwagandha inkluderar withanolides som är steroida och liknar de verksamma beståndsdelarna i asiatisk ginseng och kallas ginsenosider.

Ashwagandha som en antioxidant

Forskare från Banaras Hindu University i Varanasi, Indien, har hävdat att vissa av de kemikalier som Ashwagandha innehåller är kraftfulla antioxidanter. De testade dessa föreningar och deras effekt på råttors hjärnor och fann en ökning i nivåerna av tre naturliga antioxidanter, superoxiddismutas, katalas och glutation peroxidas. De säger att dessa resultat överensstämmer med den terapeutiska användningen av W. Somnifera [Ashwagandha] som en ayurvedisk väg till hälsa. Den antioxidanta effekten av aktiva substanser av W. Somnifera kan förklara, åtminstone delvis, de rapporterade resultaten av antistress, kognitionunderlättande, de antiinflammatoriska effekterna och antiåldrande effekterna som produceras hos försöksdjur och i kliniska situationer.

En studie år 1991 vid Institutionen för farmakologi, University of Texas Health Science Center visade att extrakt av Ashwagandha hade ångestdämpande effekter.

Ashwagandha används i Indien för att behandla psykiska problem hos geriatriska patienter, inklusive minnesförlust. Forskare från universitetet i Leipzig i Tyskland ville ta reda på vilka signalsubstanser som påverkades av Ashwagandha. Efter injektion av några av kemikalierna i Ashwagandha i råttor granskade de senare skivor av deras hjärnor och fann en ökning av acetylkolinreceptoraktivitet. Forskarna säger, att ökningen av acetylkolinsreceptorer delvis kan förklara att kognitionen förstärks och att minnet förbättras.



År 2000 gjordes en undersökning med gnagare som visade att Ashwagandha hade ångestdämpande och antidepressions effekter. Dock har inga kliniska studier genomförts för att stödja dess effekt på människor.


En vanlig rekommenderad dos av Ashwagandha är 4 till 6 gram av den torkade roten per dag. Detta kan tas i en kapsel eller i en teberedning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar