fredag 10 juni 2011

Fibromyalgi och mat

Det finns inte en enkel uppsättning kostrekommendationer som är rätt för alla fibromyalgipatienter, men det finns vissa livsmedel eller livsmedelsgrupper som tycks göra  skillnad för ett stort antal människor. Kom dock ihåg, att undvika dessa livsmedel inte är en garanti för att dina symtom kommer att förändras. Men att eliminera åtminstone en del av dessa livsmedel är värt ett försök.

1. Aspartam.
Alla experter är överens om att för en stor majoritet av människor med fibromyalgi kan sötade livsmedel med aspartam förvärra fibromyalgisymtomen.

"Det är en smärtreceptor i nervsystemet som kallas NMDA, säger McNett. "När smärtan varvar från akut till kronisk innebär det att NMDA-receptorn öppnas mot smärta. Aspartam, som är klassificerat som ett excitotoxin, bidrar till att stimulera denna händelse." Han säger också personer med fibromyalgi redan tycks ha överaktiva NMDA smärtreceptorer, som gör dem mer mottagliga för stimulans.

I en studie publicerad i Journal of Rheumatology 2006, fann experter att patienter med fibromyalgi hade ett ökat uttryck av NMDA-receptorer i huden. Detta visade en generell ökning av aktiviteten i perifera nerver.

2. Livsmedelstillsatser, inklusive MSG (mononatriumglutamat) och nitrater.
MSG är en tillsats eller smakförstärkare som är finns i många beredda och frysta livsmedel och i vissa asiatiska kök. Experter säger att det kan intensifiera smärtsymptom hos många individer. Precis som aspartam, är MSG klassat som ett excitotoxin och har samma potential för att påverka NMDA-receptorer.

3. Socker, fruktos, och enkla kolhydrater.
Det finns inga tydliga bevis för att om man tar bort enkla kolhydrater - som socker, kakor, eller vitt bröd så kommer det att påverka om fibromyalgi. Vad det kan göra är dock att reducera symtom på kronisk svampinfektion - en svamp som trivs på socker och kan vara ett sekundärt villkor som bidrar till smärtan av fibromyalgi. Denna teori diskuteras dock fortfarande av experter.

"Att ta bort sockerhaltiga livsmedel, särskilt majssirap, kan göra en skillnad för dessa patienter", säger Holtorf. "Och det är oberoende av den viktminskning som kan uppstå när de slutar äta dessa livsmedel."

Shikhman tillägger att ta bort kolsyrade drycker sötade med fruktos kan ge ännu mer märkbara resultat. Det beror på karbonatisering, säger han, som orsakar en metabolisk reaktion. Denna reaktion gör att mycket mer socker strömmar in i blodet mycket snabbare.

"Det är denna snabba ökning av blodsocker," säger Shikhman: "följt av den efterföljande dippen som förvärrar trötthet, som är ett inslag i fibromyalgi. Detta i sin tur skapar mer sug efter socker, följt av ännu mer trötthet . Detta tillåter en ond cirkel att utvecklas. Tar man ut socker", säger han, "framför allt läsk, kan det resultera bli bättre och jämnare kontroll av blodsocker. Bättre kontroll kommer att bidra till att minska trötthet och åtminstone något av smärtan."

4. Koffein - inklusive kaffe, te, cola och choklad.
Eftersom detta är ett njutningsmedel använder många fibromyalgipatienter detta som en källa till energi. Men McNett säger att denna ökning av piggheten du får är falsk  och kan snabbt förvärra tröttheten. "Problemet med koffein är att Upp är relativt kort och övergående, säger han. "Och det är följt av betydligt längre och djupare sänkande effekt."

Eftersom människor med fibromyalgi är redan trötta, varnar McNett  för att de sedativa effekter kan vara mycket mer kraftfulla.  Den goda nyheten är att ta bort koffein kan göra en skillnad inom mindre än en vecka. "De flesta patienter att börjar se en skillnad i sin trötthetnivå nästan direkt”, säger han.

5. Jäst och gluten.
Även om dessa är två separata ämnen i livsmedel, verkar de ofta tillsammans - särskilt i bakverk som tårta, munkar, och bröd. Av denna anledning innebär det att om du vill ta bort en av dessa så måste du ta bort båda. Det kan faktiskt ge två olika fördelar för människor med fibromyalgi.

I fråga om jäst, en del läkare säger att det gynnar överväxt av jästsvampen i kroppen. Denna överväxt kan orsaka eller förvärra en stor del av led-och muskelvärk som upplevs av personer med fibromyalgi. Forskning har dock ännu inte bekräftat detta samband.

Gluten kan förvärra ett tillstånd som kallas glutenintolerans. "Glutenintolerans," säger Shikhman, "är ofta resultat av en rad av krämpor i magen och andra matsmältningsproblem." Det är också förknippat med trötthet hos patienter med fibromyalgi. "Jag har sett människor med och utan fibromyalgi som upplever enorma positiva förändringar i sin hälsa genom att helt enkelt skära ut glutenprodukter", säger Shikhman.

 6. Mejeriprodukter.
Antingen de har låg fetthalt eller hög fetthalt säger vissa experter att mejeriprodukter - särskilt, mjölk - har varit känd för att driva symtom på fibromyalgi. Att undvika dessa produkter kan hjälpa vissa människor att vända sina hälsa.

Å andra sidan, har mjölken kalcium som bygger ben och protein och muskler, och det är nästan fettfritt, så om du mår bra av mjölkprodukter bör du fortsätta med det.
Prova dig fram.

7. Tomater, chili och paprika, potatis och aubergine.
Vissa säger att de kan utlösa uppblossning av olika typer av artrit, inklusive fibromyalgi.

"Jag har sett patienter som blir mycket bättre när de skär dessa livsmedel ur sin kost," säger Holtorf. ”Vi är inte säkra på varför, men det verkar fungera hos en betydande andel av fibromyalgipatienterna. "Samtidigt, dessa grönsaker är bland de mest näringsrika. Så om de inte gör att din fibro smärtar mer, förbjud dem inte i ditt kylskåp.”

Ett sista ord - Näringsämnen och kraften i en hälsosam kost
Att undvika vissa livsmedel kan hjälpa enskilda patienter att bättre klara sin sjukdom. Nutritionist Samantha Heller, MS, RD, säger dock att de flesta också kan dra nytta av en övergripande omvändning i sin inställning till bra mat.

Så det är bara att prova sig fram!


Läs mer om alternativa behandlingsmetoder

Läs mer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar